Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

VVD wil bezuinigingen cultuur 'opleuken' met loterij

  •  
12-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Bingopalace_300.jpg
VVD leeft op eigen manier mee met bezuinigingen op kunst en cultuur ... Loterij wordt de laatste injectie ... VVD-Kamerlid Bart de Liefde: 'culturele sector moet ook een goed doel worden'
Het kabinet bezuinigt 200 miljoen op kunst en cultuur en wil nu haar medeleven tonen door een loterij te organiseren. Het AD schrijft dat de VVD binnenkort een voorstel naar de Kamer stuurt om een loterij te organiseren waarvan de opbrengst moet gaan naar orkesten, musea en andere instellingen die de komende bezuinigingen onder druk staan.
De culturele sector ‘moet in de hoofden van de mensen ook een goed doel worden waar je geld aan kan geven,’ zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde tegen het AD. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) zei juist altijd dat de cultuursector ‘cold turkey’ moest afkicken van overheidssubsidie. Hij meent dat de culturele wereld alleen zal veranderen als zij gedwongen wordt drastisch te veranderen.
De PvdA noemt de loterij een ‘goedkoop plan’. Kamerlid Lea Bouwmeester: “Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuwe loterij ten koste gaat van anderen.” NRC schrijft dat volgens ingewijden de PVV de drijvende kracht achter het kunstbeleid van het kabinet.
De partij van Wilders heeft tot nu toe alternatieven voor de bezuiniging weggestemd. Toen een Kamermeerderheid een alternatieve dekking vond voor de beoogde btw-verhoging op concert- en toneelkaartjes, blokkeerde de PVV dat.
cc-foto: Alwyn Ladell

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.