180

VVD wil gereformeerden dwingen tot vaccinaties

Partij pleit voor 'dwingend ingrijpen' door overheid

De VVD, die doorgaans vrijheid hoog in het vaandel zegt te hebben, wil de vrijheid van gereformeerden inperken. Ouders die vanuit geloofsoverwegingen weigeren hun kinderen in te enten tegen ziektes met mogelijke blijvende gezondheidsschade, moeten in de toekomst gedwongen hun kinderen in enten. De VVD pleit in het rapport ‘liberale verantwoordelijkheid’ voor ‘dwingend ingrijpen’ door de overheid.

In het rapport, dat donderdag door het wetenschappelijk instituut van de VVD is gepresenteerd, staat dat als de overheid niet dwingend ingrijpt, ouders de gelegenheid krijgen “hun eigen overtuiging boven het belang en welzijn van hun kind(eren) te stellen”. De VVD meent dat ouders in strijd handelen met artikel 247 van het Burgerlijk Wetboek, waarin onder meer staat dat ouders verantwoordelijk zijn voor het geestlijk en lichamelijk welzijn van hun kinderen. Wanneer dus onomstotelijk vaststaat dat inenting schadelijke risico’s kan voorkomen, zitten de ouders dus fout, aldus de VVD. Of het kind nu ziek wordt of niet, het risico is voldoende.

De partij is overigens niet unaniem over dit standpunt. Zo heeft minister Schippers (Volksgezondheid) eerder gezegd dat niet-inenten onverstandig is, maar dat een inentingsplicht niet past in een vrij land. De Telders Stichting is het daar dus overduidelijk niet mee eens. Schippers heeft simpelweg niet helemaal begrepen wat het liberalisme met vrijheid te maken heeft, volgens de VVD: 

Vrijheid en verantwoordelijkheid zijn voor liberalen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch wordt het liberalisme veelal wel in verband gebracht met individuele vrijheid en niet zozeer met verantwoordelijkheid. Wellicht is dit gevolg van het feit dat liberalen veelal niet duidelijk maken wat zij nu precies met verantwoordelijkheid bedoelen.”

cc-foto: Tom & Katrien

Geef een reactie

Laatste reacties (180)