104

VVD wil haatimams op zwarte lijst

De VVD wil dat er een zwarte lijst komt met daarop omstreden predikers, de zogenaamde haatimams.

Haatimams zijn predikers die omstreden zijn om hun uitspraken, onder andere omdat ze te extreem zouden zijn of haat zouden zaaien. Volgens Ockje Tellegen van de VVD moet er actiever tegen de controversiële predikers worden opgetreden.

Zo zegt het VVD-Kamerlid tegen onder andere RTL Nieuws:

“Er gaat geen week voorbij of er zit een burgemeester met de handen in het haar. Daar moet een einde aan komen. We moeten veel proactiever zijn ten aanzien van predikers die we hier in Nederland eigenlijk niet willen hebben”.

De NOS schrijft dat er al langer wordt gewerkt aan een lijst waarop radicale imams staan. Een kamermeerderheid zou het daar ook mee eens zijn. Het ministerie van Sociale Zaken is ook al in overleg met het Contactorgaan Moslims en Overheid en met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er is wel al al een lijst waarop predikers staan die oproepen tot geweld of jihadisme. Maar die lijst is niet specifiek opgesteld om haatimams op te zetten.

De vraag is wat de consequenties zijn van een dergelijke zwarte lijst. Zorgt zo’n lijst ervoor dat de meningen van de omstreden predikers niet langer worden doorgegeven? Of is het misschien beter om de deur niet zo hard dicht te slaan en deze predikers publiekelijk tegen te spreken?

Lees ook: ‘Leg haatimams niet het zwijgen op, maar spreek hen tegen’

CC foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (104)