18

VVD wil lokpuber inzetten op internet

Haagse rechtbank oordeelde al dat de inzet van nep-accounts onrechtmatig is ... VVD'er Van der Steur stelt Kamervragen naar aanleiding van misbruikzaak

De VVD wil dat de politie lokpubers kan inzetten op sociale media, bijvoorbeeld om potentiële kindermisbruikers te pakken. Dat blijkt uit Kamervragen van het VVD-Kamerlid Ard van der Steur naar aanleiding van een artikel in het Leidsch Dagblad. Dat berichte dat een Haagse rechter die inzet van een lokpuber onrechtmatig had bevonden. NU.nl diepte de Kamervragen op.

In de zaak waarover het Leidsch Dagblad schreef werd door de politie een nepaccount aangemaakt waardoor een man dacht dat hij met een 13-jarige jongen contact had. Hij zou de jongen hebben geprobeerd over te halen tot seksuele handelingen.

NU.nl publiceert de vragen die Van der Steur aan demissionair minister Opstelten van Justitie stelt.

Klopt het dat de rechter de inzet van lokpubers niet geaccepteerd heeft en de man die in het bezit was van kinderporno niet verder vervolgd kan worden?

Deelt u de mening dat de inzet van namaakaccounts door de politie op populaire sociale media-sites mogelijk moet zijn om potentiële misbruikers te identificeren en gevaar voor gewone gebruikers te voorkomen?

De VVD’er wil bovendien van de minister weten welke aanpassingen aan wet- en regelgeving nodig zijn om de inzet van ‘lokpubers’ mogelijk te maken en wanneer Opstelten met een voorstel komt om dit te doen. 

NU.nl: VVD wil lokpubers inzetten op sociale media

Leidsch Dagblad: Pedozaak Leiden strandt op inzet lokpuber

Foto-cc: Poster Boy NYC

Geef een reactie

Laatste reacties (18)