Laatste update 13:51
144

VVD wil Nederland verder asfalteren

VVD-minister van Verkeer, Melanie Schulz, heeft na zes jaar op haar post, de oplossing gevonden om files tegen te gaan: meer wegen aanleggen. Nederland lijkt weliswaar voor een groot deel al uit asfalt te bestaan, maar dat beeld klopt volgens de minister niet. In een interview met het AD zegt ze: “De wegen zijn op onze landkaarten breed ingetekend. Maar maak eens helikoptervlucht en je zult zien dat er nog heel veel ruimte is.” Nederland is dus helemaal niet vol, er kan nog best wat asfalt bij. De minister lijkt hiermee terug te komen op haar eerdere, logische, bewering dat meer asfalt helemaal niet de oplossing is om filedruk te voorkomen: “Je kunt zeven banen om de stad heen leggen, maar niet zeven banen de stad in”, aldus de minister destijds in het tv-programma Buitenhof.

Nu de minister van Financiën een miljardenmeevaller heeft, hoopt ze dan ook dat haar ministerie extra geld krijgt. “Ik vind overigens dat er best geld bij mag als het beter gaat”, zegt ze. De A7, A8 en A9 kunnen wat haar betreft verbreed worden, ook de A15 moet verder worden aangepakt.

Wat meer asfalt door de aanleg van nieuwe wegen, of de verbreding van reeds bestaande wegen, met de luchtkwaliteit van Nederland zal doen is niet helemaal duidelijk. Of Schulz zich om uitstootnormen druk zal maken, eveneens niet. Eerder verhoogde ze de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie, de A12 bij Voorburg en de A10-west bij Amsterdam naar 100 km/uur. Ze duwde haar plannen in juli 2012 door, ondanks adviezen van deskundigen die waarschuwden dat de luchtkwaliteit achteruit zou gaan. In 2014 moest ze hier op terugkomen en ging de maximumsnelheid weer omlaag. In Amsterdam alleen al was de uitstoot van het ongezonde fijnstof en stikstofdioxide in twee jaar tijd met zeven procent gestegen.

Appen in de auto
Eén van de overige maatregelen die minister Schulz wil treffen is het corrigeren van automobilisten die hun telefoon gebruiken. Ze is in gesprek met telecombedrijven om een techniek te ontwikkelen die de telefoon tijdens de autorist compleet ‘overneemt’. Je mobiele telefoon vasthouden tijdens een autorit is nu al verboden, maar wanneer het apparaat in een telefoonhouder zit, gelden er geen beperkingen.

Troeteleik wordt omgehakt, moet ruimte maken voor meer asfalt
In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een beroemde zomereik. Vanwege de toekomstige verbreding van de snelweg, om files tegen te gaan, zal de boom worden omgehakt. Dat heeft Rijkswaterstaat maandag bekend gemaakt. Het omleggen van de weg of het bouwen van een nieuw viaduct is te duur, dus dan moet de 140 jaar oude eik maar het loodje leggen. Uit een eerder onderzoek is al gebleken dat de eik het niet zal overleven wanneer hij wordt uitgegraven en verplaatst.

De zomereik maakte ooit onderdeel uit van het landgoed Anneville, waar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog koningin Wilhelmina haar intrek nam. Daar hoorde zij uiteindelijk van de definitieve capitulatie van de Duitsers. Een aantal eiken werden voor de aanleg van de A58 in de jaren tachtig al gekapt. De weg werd echter zo aangelegd dat in de middenberm één van de eiken kon blijven staan. Die zomereik moet er ook nu aan geloven.

Geef een reactie

Laatste reacties (144)