16

VVD wil oude dag zzp’ers beter regelen

Bijna een half miljoen zzp'ers bouwt nu geen pensioen op

Zelfstandigen moeten de mogelijkheid krijgen om in een collectief pensioen te stappen. De VVD wil het wettelijk mogelijk maken dat zzp’ers hun pensioen beter gaan regelen. Kamerlid Helma Lodders dient nog deze zomer een initiatiefwetsvoorstel in waardoor zelfstandigen zonder personeel kunnen deelnamen aan gemeenschappelijke pensioenregelingen.

Zzp’ers kunnen nu alleen gebruik maken van individuele pensioenregelingen. Dit banksparen of verzekeren is echter vrij duur. Een collectief is voor hen veel aantrekkelijker omdat het goedkoper is en ze op die manier ook invloed uit kunnen oefenen op de inhoud van de pensioenregeling.

Volgens Lodders kunnen zzp’ers straks vrijwillig kiezen voor een collectieve regeling via een verzekeraar of bijvoorbeeld via een stichting.

We hebben bijna een miljoen zzp’ers in Nederland waarvan de helft geen pensioen opbouwt. Dat willen we veranderen”, aldus Lodders in de Volkskrant.

Minister Kamp (Sociale Zaken) zou nog voor de zomer met een advies komen over de pensioenvoorziening van zzp’ers. Volgens het Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit staat het Europese recht de vorming van premiepensioeninstelling voor zzp’ers niet in de weg.
Volkskrant: VVD: collectief pensioen voor zzp’ers bij wet regelen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)