192

VVD wil spoor nationaliseren

ProRail moet staatsbedrijf worden, zegt Kamerlid Aptroot (VVD) ... Marktwerking werkt blijkbaar niet als er geen concurrent is ... Kamermeerderheid wil taken overhevelen ... SP ook voor nationaliseren

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot heeft het helemaal gehad met ProRail, zo meldt de NOS. Op Radio 2 haalde hij fel uit naar de spoorbeheerder: “Elke winter weer is het spoor niet op orde, maar ook de beveiliging is niet op orde. Elk jaar beloven ze verbetering, maar dat gebeurt niet.” Aptroots oplossing: de staat moet ProRail overnemen.

Volgens Aptroot is het zo’n essentiële voorziening dat de staat het van de markt moet halen. De heilzame werking van die markt krijgt namelijk geen kans als er geen concurrent is, zoals bij ProRail het geval is. De spoorbeheerder zou bij Rijkswaterstaat moeten worden onder gebracht, zo meldt de NOS.

SP-Tweede Kamerlid Bashir is het met zijn VVD-collega eens dat ProRail een staatsbedrijf moet worden. Hij vindt zelfs dat ook de NS weer een overheidsbedrijf moet worden. “De service gaat achteruit, er zijn minder overstapmogelijkheden en de kaartjes worden duurder.”

Zo ver wil Aptroo niet gaan. De NS moet volgens hem wel zelfstandig blijven. Het vervoersbedrijf zou voldoende concurrentie hebben.

NRC Handelsblad schrijft dat er een meerderheid in de Tweede Kamer is die taken van ProRail wil overhevelen naar de overheid. Behalve de VVD pleiten de ChristenUnie, D66, SP en de PvdD al langer over het afschaffen van Prorail. Voor het CDA en de PvdA gaat dat te ver. Zij willen liever dat het bedrijf gedeeltelijk wordt ingelijfd.

NOS: ‘ProRail moet staatsbedrijf worden’

NRC: ‘Weer poging Kamer tot overname ProRail, VVD wil spoorbedrijf opdoeken’

Foto-cc: Arjan Almekinders

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (192)