36

VVD zet corruptie-verdachte Van Rey op kandidatenlijst

VVD: Van Rey is lokaal 'stemmentrekker' ... Lage positie moet extra voorkeurstemmen binnenhalen

De VVD in Roermond zet de omstreden van corruptie verdachte politicus Jos van Rey bij de gemeenteraadsverkiezingen in als lijstduwer. Van Rey trad af als wethouder nadat justitie een onderzoek startte naar mogelijke corruptiepraktijken. De politicus moest ook zijn senaatszetel opgeven.

De VVD zet volgens eigen zeggen de verdachte op de lijst omdat hij een stemmentrekker is. De politicus die eerder ook landelijke  aandacht trok vanwege zijn netwerkcapaciteiten en opvallend aantal dubbelfuncties (hij was tegelijkertijd wethouder, loco-burgemeester, statenlid en senator) geniet in de Limburgse stad grote populariteit onder liberale kiezers. Het partijbestuur verwacht dat Van Rey ook in 2014 extra stemmen zal binnenhalen. Door hem onderaan de lijst te zetten is het mogelijk dat hij met een campagne voor voorkeurstemmen terug in de gemeenteraad keert. De landelijke VVD heeft eerder verklaard dat Van Rey zich van politieke functies moet onthouden zo lang het onderzoek tegen hem loopt. 

De keuze leidt binnen de plaatselijke VVD voor het eerst tot openlijke wrevel, meldt de regionale zender L1:

Guido Lomans, een van de raadsleden voor de VVD in Roermond, heeft nu openlijk kritiek geuit op de koers die de Roermondse VVD vaart. Het is voor het eerst sinds Van Rey verdachte is in het corruptie-onderzoek dat zijn betrokkenheid bij de partij openlijk door een raadslid bekritiseerd wordt. Guido Lomans heeft eerder zijn kritiek binnen de partij geuit. Volgens Lomans hebben bestuursleden hem verzocht om kritiek op de gekozen lijn voor zich te houden.

Van Rey is sinds zijn gedwongen vertrek adviseur van de VVD-fractie. Een motie om hem in de gemeentepolitiek aan de kant te zetten werd in april door de lokale afdeling verworpen met 33 tegen 8 stemmen.

cc-foto: Maarten Dirkse

Geef een reactie

Laatste reacties (36)