187

VVD zet neergang in

Rutte verliest kiezers in peilingen De Hond en TNS NIPO

Met nog 8 dagen te gaan tot de verkiezingen loopt de VVD terug in de peilingen. De terugval is klein maar zowel aanwezig bij De Hond (-1 zetel in vergelijking net gisteren als bij TNS NIPO (-2 zetels sinds vorige week). De PvdA blijft stijgen.

De Hond schrijft:

Voor het eerst sinds mei 2011 staat de PvdA weer gelijk aan de SP (27). Samen hebben die partijen nu 54 zetels, terwijl dat in mei 2011 samen 9 zetels minder was. Omdat tegelijkertijd de positie van de VVD wat verzwakt is het verschil tussen de VVD en de PvdA nog maar 7 zetels. Bij de andere partijen zien we dat CDA en D66 1 zetel stijgen. Door deze uitlsag begint Paars in de buurt van de meerderheid in de Tweede Kamer te komen (nu 75 zetels). Wel is het zo dat in de Eerste Kamer deze combinatie slechts 35 zetels heeft, 3 zetels te weinig voor een meerderheid.

TNS NIPO constateert:

De VVD is met 34 virtuele zetels nog steeds de grootste partij als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden. Maar vergeleken met vorige week zakken de liberalen twee zetels, net als de SP. Daarentegen stijgt de PvdA twee zetels en naar 26. Daarmee is het gat dat anderhalve maand geleden tussen SP en PvdA bestond (20 zetels) nagenoeg gedicht. 

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (187)