8

VVD’ers willen herverkiezing in opspraak geraakte voorzitter uitstellen

Henry Keizer mag zaterdag niet opnieuw worden benoemd als voorzitter van de VVD. Dat zeggen zijn vroegere tegenkandidaten bij de voorzittersverkiezing Bert Homan en Peter Smit. Volgens die twee straalt de herverkiezing van de in opspraak geraakte Keizer slecht af op de partij, daarom hebben zij nu bij het hoofdbestuur een verzoek om uitstel neergelegd.

Onderzoeksjournalisten van Follow The Money achterhaalden dat Keizer zijn bedrijf ‘De Facultatieve’ op dubieuze wijze heeft weten te bemachtigen om daar vervolgens financieel van te profiteren. Naar die gang van zaken loopt nu een integriteitsonderzoek. Eerder deze maand legde Keizer zijn functie als voorzitter van de VVD tijdelijk neer in afwachting van dat onderzoek, maar voor 20 mei staat op het partijcongres zijn herbenoeming op de agenda. Keizer is de enige kandidaat.

Hoewel Keizer eerder nog liet weten die herbenoeming niet te zullen aanvaarden zolang het integriteitsonderzoek nog loopt, vinden Homan en Smit dat de VVD-leden onterecht voor het blok gezet worden. Tegen het AD zeggen zij:

Het lijkt me niet de methodiek dat Keizer zijn herbenoeming nog niet aanvaardt. Waarom moet het hoofdbestuur de leden uitdagen flink te zijn? Ik vind dat het hoofdbestuur zelf moet kunnen opbrengen zo chique te zijn dat punt van de agenda te halen.

Het bestuur van de VVD heeft nog niet op het verzoek gereageerd. Homan vreest dat wanneer het hoofdbestuur het verzoek om uitstel negeert, ontevreden VVD-leden op het congres alsnog openlijk tot uitstel zullen oproepen. Het gevolg: chaos. ‘Ik zit niet te wachten op een discussie in een openbare vergadering. Laten we er geen pandemonium van maken,’ aldus Homan.

Arjen Gerritsen, voorzitter van de VVD-bestuurdersvereniging, heeft ondertussen het bestuur opgeroepen de herverkiezing van Keizer juist wél door te laten gaan. Volgens hem hoeft de VVD zich niet druk te maken om negatieve publiciteit, omdat die er sowieso wel is, herverkiezing of niet. In plaats daarvan moet de partij zich toch vooral aan de eigen statuten houden: ‘Anders is het einde zoek’.

Onzin, vindt Homan. Volgens de oud-rivaal van Keizer laten de statuten alle ruimte om de herverkiezing uit te stellen tot het najaarscongres. Als Keizer op 20 mei toch opnieuw benoemd wordt als voorzitter van de VVD, is hij daar in elk geval zelf niet bij aanwezig. Nu hij zijn functie als VVD-voorzitter tijdelijk heeft overgedragen, laat hij het partijcongres aan zich voorbijgaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)