38

Waar begint antisemitisme?

Amsterdamse burgemeester Van der Laan aangeklaagd om spreekkoren bij Ajax-wedstrijden 

Burgemeester van de Laan wordt gedagvaard door de stichting Bestrijding Antisemitisme voor het niet optreden tegen antisemitische spreekkoren bij Ajaxwedstrijden. ‘Volstrekt ten onrechte’, vindt hijzelf. Bestrijding Antisemitisme vindt zowel de leuzen van Ajax zelf (het beruchte ‘joden! joden’) als van bezoekende clubs kwetsend en het optreden van de gemeente Amsterdam hiertegen onvoldoende, zo meldt het Parool maandag.

Bestrijding Antisemitisme deed vrijdag aangifte, zowel tegen de Ajax-directie, als tegen Van der Laan, omdat ze niets zouden doen tegen de spreekkoren, zo schrijft het Parool. ”Een volstrekt verkeerde voorstelling van zaken”, zegt een woordvoerder van de burgemeester. Hij verwijst naar de Champions League-wedstrijd van vorig jaar tegen Real Madrid. Toen zond Van der Laan 162 supporters die antisemitische leuzen scandeerden en massaal de Hitlergroet brachten, nog voor aanvang van de wedstrijd terug naar Spanje.

Verder benadrukt de woordvoerder dat Van der Laan “heel ongelukkig” is met het gebruik van de geuzennaam Joden door de Ajax-aanhang. ”Dat is, zoals hij al vaker heeft aangegeven, onwenselijk, maar niet antisemitisch van aard.” Om daaraan een einde te maken zijn volgens Van der Laan indringende gesprekken nodig. ”Het gaat om gedragsverandering en dat duurt vaak jaren.”

Het is interessant dat de stichting juist Van der Laan aanklaagt. De gemeente Amsterdam zegde vorige week financiële steun toe voor de beveiliging van joodse instellingen in de stad. Ook bijzonder is dat stichting de overheid aanklaagt om iets dat deze (nog) niet heeft gedaan. Wellicht een manier om de overheid (en Ajax) tot actie te manen.

Lees bij het Parool: “Waar begint anti-semitisme?”

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (38)