8

Waarnemers: Verkiezing Wit-Rusland oneerlijk verlopen

PvdA: Geen EU-miljarden naar het land. Zittend president Loekasjenko afgelopen weekend met onwaarschijnlijke 80 procent van de stemmen herkozen

De presidentsverkiezingen in Wit-Rusland zijn afgelopen weekend oneerlijk verlopen. Dat zegt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maandag, zo meldt de Volkskrant. De organisatie veroordeelde de hardhandige manier waarop politie de oppositieleiders en demonstranten heeft aangepakt. De Partij van de Arbeid wil hierdoor niet dat de Europese Unie miljarden euro’s aan steun gaat verstrekken aan het land.

“Deze verkiezingen hebben Wit-Rusland niet de nieuwe start gegeven die het nodig had”, zegt Tony Lloyd, hoofd van de verkiezingswaarnemers in Wit-Rusland. Volgens hem heeft Wit-Rusland nog een aanzienlijke weg te gaan naar vrije verkiezingen. 

Nog voor de uitslag van de verkiezingen bekend werd gemaakt, braken in de Wit-Russische hoofdstad Minsk protesten uit, waarbij het hoofdkwartier van de regerging werd bestormd. Loekasjenko had vantevoren gewaarschuwd dat hij geen demonstraties zou dulden, dus het oproer werd keihard uiteengeslagen. Drie oppositiekandidaten werden gearresteerd. Een prominente Wit-Russische journaliste die verslag deed van de ongeregeldheden, werd live meegesleurd door de oproerpolitie.

De PvdA vindt dat de EU de sancties die er al zijn tegen het regime van president Alexander Loekasjenko moet aanscherpen, zo meldt de Volkskrant ook. Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de PvdA heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Timmermans haalt Duitse en Poolse ministers aan, die hebben voorgesteld Wit-Rusland 3,5 miljard euro steun te verlenen als er sprake zou zijn van vrije verkiezingen.

Bij de verkiezingen zondag won president Aleksandr Loekasjenko voor de vierde keer de verkiezingen met een onwaarschijnlijke 80 procent van de stemmen. Hij ook wel de laatste dictator van Europa genoemd.

Lees meer bij de Volkskrant: OVSE: Verkiezingen Wit-Rusland oneerlijk

PvdA wil geen miljarden EU-miljarden voor Wit-Rusland

Geef een reactie

Laatste reacties (8)