27

Waarom bezuinigt ‘de’ publieke omroep niet op Champions League?

Tweede Kamer debatteert over mediabegroting

Het echte debat over de kerntaken van de publieke omroep zal pas in het voorjaar plaatsvinden. Staatssecretaris Sander Dekker (Media) wil namelijk eerst het advies van de Raad voor Cultuur afwachten dat begin 2014 wordt verwacht. Maar de Tweede Kamer debatteert maandag over de mediabegroting en dit wordt door de partijen aangegrepen om alvast hún ideeën over de toekomst van de publieke omroep te laten horen.

D66’er Kees Verhoeven stoort zich eraan dat de staatssecretaris wacht op het oordeel van de Raad voor Cultuur, schrijft NU.nl. Verhoeven vindt dat de omroepen op dit moment de bezuinigingen die ze de komende jaren voor de kiezen krijgen al verkeerd invullen: 

“De publieke omroep lijkt ervoor te kiezen wél te bezuinigen op het soort programma’s waarvoor zij er juist zou moeten zijn, zoals cultuur, achtergrondjournalistiek, drama en documentaires, terwijl ze nog steeds grote sportevenementen inkoopt, zoals de Champions League

De publieke omroep mag van Verhoeven onder de noemer ‘nationale evenementen’ wel de programma’s maken over de eredivisie. Het is niet duidelijk of Verhoeven wil dat de NOS weer eredivisiewedstrijden gaat uitzenden. Dat wordt op dit moment gedaan door de commerciële zender Fox.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam ziet niets in de opvattingen van D66.

Helaas denkt D66 altijd dat heel Nederland binnen de grachtengordel woont en liever opera kijkt dan voetbal. D66 wil kennelijk een omroep alleen voor de elite, voor de PvdA moet de publieke omroep er zijn voor iedereen.

Ook CDA-Kamerlid Pieter Heerma vreest dat de publieke omroep met het plan-Verhoeven een te elitair karakter krijgt. “Ook voor amusement moet altijd plek zijn. Dat past bij een brede publieke omroep”, aldus Heerma.

Jasper van Dijk (SP) vreest dat de bezuinigingen zorgen voor een smalle omroep met een klein publiek. “Dat is een slechte zaak, want de publieke omroep wordt niet gedicteerd door kijkcijfers en reclame-inkomsten, maar door kwaliteit en pluriformiteit”, aldus de SP’er.

NU.nl: ‘Champions League geen kerntaak publieke omroep’

Geef een reactie

Laatste reacties (27)