Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom gedragen we ons eigenlijk zo vreemd in een lift?

  •  
10-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
lift_01.jpg
Volgens de ongeschreven lift-etiquette behoor je stil te zijn en naar de grond of mobiel te kijken... Maar waarom eigenlijk?
De lift nemen, het blijft een vreemde aangelegenheid. Niemand weet hoe zich te gedragen, dus staren we allemaal maar naar de grond of onze telefoon. Net een gesprek gestart met je collega? In de lift houd je je mond. Maar naast stilte en kijkrichting is er ook nog een andere lift-etiquette: Het aantal mensen in de lift bepaalt ook wie waar gaat staan. Maar waarom gedragen we ons eigenlijk zo vreemd?
Dr. Lee Gray van de University of North Carolina, ook wel bekend als ‘the Elevator Guy’, is gefascineerd door de manier waarop we ons gedragen zodra we een lift instappen. Volgens hem zorgt het gebrek aan controle ervoor dat we ons anders gedragen in een lift. Het mechanisme van de lift doet zijn werk, zonder dat we daar verder enig invloed op kunnen uitoefenen. Sterker nog: het enige wat je hoeft te doen is op een knopje te drukken; je kunt vaak niet eens zien wat gebeurt. Gray:
De meesten van ons worden soort van stilgelegd. We lopen naar binnen. We drukken op de knop. We staan muisstil. De lift wordt een interessante sociale omgeving waar de etiquette een beetje vreemd zijn.”
Die etiquette bepalen onder meer waar je in een lift gaat staan. In je eentje heb je de doos helemaal voor jezelf en kun je er naar believen dansjes in doen. Zodra een tweede persoon instapt kiest ieder een hoek van de lift waardoor je diagonaal tegenover elkaar komt te staan: zo creëer je de grootste afstand tussen beiden.
Bij een derde persoon in de lift wordt het al lastiger. Grote kans dat jullie drieën een driehoek zullen vormen. Met een vierde persoon wordt dat een vierhoek en een vijfde is pas echt de pineut: die zal in het midden moeten staan.
Professor Babette Renneberg, een klinisch psycholoog aan de universiteit van Berlijn, wijt ons ongemakkelijke gedrag in een lift aan de grootte van de ruimte. We zijn bij ontmoetingen gewend zeker een armlengte afstand te houden. Dat kan niet altijd in een lift.
cc-foto: aLdo&Mich

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.