23

Waarom haten mannen in de Arabische wereld vrouwen?

Video: Egyptische activist en journalist Mona Eltahawy gaat op Al Jazeera in discussie met experts over haar essay 'Why do they hate us?' 

In november 2011 werd Mona Eltahawy gearresteerd op het Tahrirplein. Gedurende haar detentie werd ze aangerand en mishandeld, waarbij ze een arm en een hand brak. De journaliste en activiste liet zich hierdoor echter niet het zwijgen opleggen. Haar verhaal ging de hele wereld over.


In bovenstaande aflevering van ‘Head to Head‘ legt Mona uit dat ze dat deed omdat er op datzelfde moment in Caïro nog twaalf vrouwen werden gemolesteerd, die om diverse redenen nooit zijn gehoord. Als hoogopgeleide vrouw die vrij kan gaan en staan waar ze wil (Eltahawy kreeg in 2011 het Amerikaans staatsburgerschap), beschouwt zij haar privilege als plicht om juist te spreken voor hen die dat zelf niet kunnen.

In haar essay ‘Why do they hate us? – The real war on women is in the Middle East‘ dat ze in 2012 publiceerde in Foreign Policy, vraagt Eltahawy zich af waar toch die vrouwenhaat vandaan komt in de Arabische wereld. Het stuk leverde veel kritiek op, zowel in de Arabische wereld, als daarbuiten. In haar essay fileert Eltahawy de westerse hypocrisie van hen die wereldwijd hameren op mensenrechten, maar die vrouwenrechten in bevriende oliestaten als interne aangelegenheid bestempelen.

Is patriarchaliteit inherent aan Arabische of moslimgemeenschappen? Hoe hangt het bestempelen van de islam als seksistisch samen met geopolitieke verhoudingen en westerse stereotypen van de islam? Over deze vragen en meer praat Eltahawy met dr. Aitemad Muhanna van the London School of Economics, progressieve imam dr. Taj Hargey en met dr. Shuruq Naguib, Brits-Egyptisch academicus van de universiteit van Lancashire.

cc-foto: personaldemocracy

Geef een reactie

Laatste reacties (23)