200

‘Waarom hebt gij mij verlaten?’

Roemer getergd door VVD-flirt Samsom ... Nieuwe Kamer onmiddellijk aan het werk ... Kamerleden in debat over verkiezingsuitslag

Donderdag worden de nieuwe leden van de Tweede Kamer geïnaugureerd. PVV-er Martin Bosma neemt ze de eed af. De meeste volksvertegenwoordigers zijn oude bekenden. Slechts een derde van de Kamerleden is nieuw. Eén van de oude gezichten die terugkeert in de Kamer is Mei Li Vos. Zij neemt namens de PvdA zitting.

Get Microsoft Silverlight
Update:

PvdA-leider Diederik Samsom pleitte tijdens het debat voor een stabiel kabinet. De formatieonderhandelingen gaan nu in eerste instantie tussen de PvdA en de VVD. Tegen weerzin van de SP. Emile Roemer, leider van de socialisten, interrumpeert het verhaal van Samsom dan ook. Hij vraagt:

Waarom heeft Samsom nul pogingen ondernomen om partijen die ideologischer dichter bij hem staan te betrekken bij de formatie.”

Samsom laat weten dat de PvdA in het verkennende gesprek heeft aangegeven dat de SP erbij betrokken zou moeten worden, indien ook andere partijen daar reden toe zagen. Dat is nu niet het geval. VVD-leider Mark Rutte schiet Samsom vervolgens te hulp:

“Het is mijn partij die gezegd heeft niet te willen aanschuiven in een coalitie van PvdA en SP”, maar voor Roemer is dat niet afdoende. Hij zegt: “Samsom geeft zo makkelijk toe aan een eis van de VVD.”

De nieuwe Tweede Kamer heeft besloten dit jaar geen Algemene Beschouwingen te houden.

Eerder:

De Volkskrant vergelijkt de volksvertegenwoordigers op haar website met de bevolking van Nederland. Ervan uitgaande dat alle Nederlanders vertegenwoordigd willen worden door hun evenbeeld, concludeert de krant dat de Kamer te oud en te slim is.

Ook met de woonplaats van de volksvertegenwoordigers is wat mis. Zo zijn de provincies Zuid- en Noord-Holland oververtegenwoordigd, heeft Limburg niets te klagen en is er een scheve verhouding tussen het aantal inwoners van Noord-Brabant en het aantal volksvertegenwoordigers dat daar vandaan komt.

In de Kamer nemen 58 vrouwen zitting. In het vorige waren dat er nog 62. Ook nemen drie kinderen van prominenten oud-politici zitting: Pieter Duisenberg, zoon van oud-PvdA-minister Wim Duisenberg. Hij neemt plaats voor de VVD. Marit Maij, dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij-Weggen. Zij neemt zitting voor de PvdA. En Pieter Heerma, zoon van voormalig CDA-fractieleider Enneus Heerma. Hij is de partij van zijn vader trouw gebleven en wordt Kamerlid voor het CDA. 

De beëdiging van de Kamerleden begint om 13.00 uur. Vanaf 14.00 uur vergadert de nieuwe Kamer over de verkiezingsuitslag.

Geef een reactie

Laatste reacties (200)