8

‘Waarom ik hardloop’

Prachtig, ontroerend verhaal over geluk, leed, zelfvertrouwen en de wereld om je heen

Hardlopen is een van de goedkoopste en meest vrije sporten die er zijn. Behalve schoenen heb je er niet veel voor nodig en je kunt het praktisch overal en op ieder moment doen. Blijft de vraag: waarom zou je het doen. De Belgische Hélène vertelt in een fraaie documentaire bijna poëtisch over wat haar drijft en wat het oplevert.

LNRUN (ENGLISH SUBTITLES) from WWW.LNRUN.NET on Vimeo.

Hélène leed jarenlang aan eetstoornissen. Ze overwon die, viel vervolgens 30 kilo af en stopte met roken. Toen merkte ze dat haar lichaam stijf stond van de spanning die ze kwijt moest raken. Ze ging hardlopen langs de Maas en er gebeurde iets wonderbaarlijks. Voor het eerst in 30 jaar voelde ik mijn lichaam, ik weet dat het gek klinkt maar het is zo, vertelt ze. Dat gevoel was zo erg wennen dat ze nog steeds over haar eigen lichaam spreekt als ‘het’, als iets wat buiten haar bestaat. Alleen al omdat ze zichzelf – met al die kilo’s kwijt – niet meer herkende als ze in de spiegel keek.

Ze kan er mooi over vertellen, misschien ook omdat ze in dagboeken bijhoudt wat er door haar heen gaat bij het lopen. Hardlopen is voor Hélène een vorm van meditatie, ze kan zich al rennend terugtrekken in zichzelf en tegelijk ‘de wereld inademen’. Tot het moment van gelukzaligheid, dat iedere loper herkent, begint op te treden. Ze zegt dat ze zich dan voelt als ‘Super Mario in de wolken’.

Geluk is voor haar de reden om te rennen, niet het afvallen, niet de conditie, niet de gezondheid maar het gevoel van geluk dat het lopen brengt. Ook als ‘het leven je in het gezicht slaat’. Ze blijft rennen. “Ik voel me soms een beetje als Forrest Gump.” Die was inderdaad ook erg gelukkig.

Iedere donderdag in Lekker: Lijf

Geef een reactie

Laatste reacties (8)