66

Waarom IS wil dat EU de grenzen sluit

Politieke analist Koert Debeuf vertelt hoe Europa in de valkuil van de terreurgroep trapt..Volgens voormalige IS-gevangene is verdeling het doel 

In vele media wordt er gesproken over één van de Parijse aanslagplegers die zogenaamd via Griekenland als vluchteling Europa bereikt zou hebben. Volgens politieke analist Koert Debeuf, is dat precies wat IS wil dat er gedacht wordt om verdeeldheid te creëren. Dat vertelt hij in het Belgisch radioprogramma Nieuwe Feiten.

Debeuf stelt dat het paspoort van de aanslagpleger Ahmed Almuhamed dat bij zijn lichaam in de buurt gevonden is, tactisch geplaatst zou kunnen zijn. Het zou kunnen dat het paspoort tot een vluchteling behoorde – die via Griekenland de EU binnengekomen is – maar volgens de analist moeten we daar niet al te zeker van zijn.

De terreurgroep heeft als doel de jihad tegenover het Westen te rechtvaardigen. Om dat te doen moeten moslims geloven dat er oorlog aan hen is verklaard. Vluchtelingen die toegelaten worden tot Europa, versterken dat beeld niet. De Morgen meldt wat Debeuf op zijn Facebookpagina schrijft:

De boodschap die IS verspreidt, is dat Syriërs in Europa zullen misbruikt worden. Sinds september heeft IS niet minder dan 12 filmpjes verspreid waarin ze Syriërs oproepen niet naar Europa te gaan. Die ontrading werkt duidelijk niet. IS verliest terrein in Syrië, zowel militair als politiek. Heel wat strijders verlaten IS.

Wat IS wil bereiken, is dat in Europa alle vluchtelingen als terroristen worden afgeschilderd. Men kan zich vragen stellen bij het terugvinden van het Syrische paspoort in Bataclan. Het is toch vreemd dat een zelfmoordterrorist een paspoort op zak heeft. Wilde IS niet uitgerekend dat het zou teruggevonden worden, om in Europa de gedachte te verspreiden dat de vluchtelingen terroristen zijn?

Debeuf verklaart ook dat IS de schijn probeert op te houden en de zelfverklaarde kalifaat als veilige haven wil neerzetten. Daarom zouden de miljoenen mensen die het land proberen te ontvluchten voor de terreurgroep een kwalijke zaak zijn. Ook pleit de politieke analist ervoor om de oorlogstaal van de afgelopen dagen tot een minimum te beperken. 

Noem het geen oorlog tegen het extremisme, noem het zeker geen oorlog tegen islam. Noem het een strijd tegen barbarisme. Ten tweede zou het onverstandig zijn mocht Europa nu de grenzen afsluiten. Dat is precies wat IS wil. Zij laten ons geloven dat een terrorist als vluchteling is binnengekomen. Doelbewust, om vluchtelingen zwart te maken.

Het zou menselijk en politiek dom zijn om te reageren met het sluiten van de grenzen. Noem het geen heilige oorlog, maak er geen kruisvaart van tegen de moslims, daar stuurt IS net op aan. Het is belangrijk voor ogen te houden dat 99.5 procent van de moslims tegen dit soort aanslagen is, het gaat om een heel kleine barbaarse groep”.

Update 00:30

De Franse journalist Nicolas Hénin, die maandenlang door IS als gevangene gehouden is, spreekt zich uit in The Guardian. De Hénin benadrukt wat Debeuf eerder aankaart. Volgens hem wil IS alleen maar verdeling en zijn de extra bombardementen, oorlogsretoriek en islamhaat precies waar ze op uit zijn. 

(…) Zij zullen gesterkt worden door elke verkeerde reactie, verdeling, angst, racisme of xenofobie. Hun belevingswereld bestaat uit het geloof dat verschillende gemeenschappen niet samen kunnen leven met moslims. En elke dag zoeken ze bewijs om dat te bevestigen. De foto’s van Duitsland waarbij menigten de vluchtelingen juichend omarmen, cohesie en tolerantie, dat zijn niet de dingen die ze willen zien.

Volgens de Fransman moet er beter nagedacht worden over de manier waarop IS het beste bestreden kan worden in plaats van meer bombardementen te organiseren.

Ik praat IS niet goed. Hoe zou ik dat ooit kunnen doen? Maar door alles wat ik weet, kan ik zeggen dat dit fout is. Wraak was wellicht onvermijdelijk maar we moeten ons verantwoordelijk gedragen. Wat we nodig hebben is bevrijding. Mijn angst is dat het zo van kwaad tot erger gaat.

Het hele artikel over Hénin zijn gevangenschap en de barbaarse daden van de terreurgroep is hier te lezen. 

cc foto: Xander Bouwman

Geef een reactie

Laatste reacties (66)