Laatste update 16:16
70

Waarom mensen het vertrouwen in de politiek verliezen


In een verhit debat bij het Radio 1 programma De Nieuws BV kruiste presentatrice Willemijn Veenhoven de degens met minister Plasterk over het vertrouwen van de burger in de politiek. Aanleiding van de discussie was de affaire Tichelaar, waarin commissaris van de Koning Jacques Tichelaar (PvdA) beschuldigd is van belangenverstrengeling.

Veenhoven vraagt Plasterk of hij niet ook van mening is dat dit soort publieke affaires afbreuk doen aan het vertrouwen van de burger in de Nederlandse politiek. Plasterk verwijst naar het openbare debat van Provinciale Staten dat morgen plaats zal vinden en legt zijn vertrouwen verder volledig in dat proces. Veenhoven laat het er echter niet bij zitten, ze vraagt hem ook wat hij hier als minister van Binnenlandse Zaken van vindt, aangezien hij ook verantwoordelijk is voor de benoeming van die commissarissen: ‘dit is uw pakkie an.’ Plasterk ontwijkt antwoord en blijft weigeren een inhoudelijke kwalificatie geven van het handelen van Jacques Tichelaar.

Veenhoven trekt de vergelijking met de bonnetjesaffaire van de VVD. Volgens de presentatrice is de affaire Tichelaar, en het weigeren van Plasterk om dit gedrag simpelweg te kwalificeren als slecht of dom, precies een voorbeeld van de reden waarom er op dit moment zoveel populistische politici opstaan tegen ‘de elite’:

Volgens mij is dit wel de kern waarom wij praten over Jan Roos en Thierry Baudet, dit is de kern waarom ze op zoek gaan naar andere alternatieven, omdat ze het vertrouwen zijn verloren en ze denken ik ga mijn heil ergens anders zoeken.’

Plasterk ziet echter ook een belangrijke rol voor de media in het verliezen van vertrouwen in de politiek:

U vraagt nu naar het vertrouwen in de democratie maar u gaat ook tegelijkertijd tot zes keer toe vragen over iets waarvan ik zeg: laat die man zich verdedigen waar het hoort, en voordien geef ik daar geen oordeel over.

De pers, en in dit geval Veenhoven, zou alleen op zoek zijn naar ‘een leuk dingetje’ en vervolgens dezelfde vraag blijven stellen. ‘Dat draagt ook niet bij. Dat is aan u’ aldus Plasterk.

Luister hier de hele uitzending terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)