39

Waarom vrouwen gemiddeld minder salaris verdienen dan mannen

Vrouwen verdienen minder salaris dan mannen. Ook in Nederland. Dat was reeds min of meer bekend, het Nationaal Salaris Onderzoek van weekblad Intermediair en Nyenrode Business Universiteit heeft er nu weer nieuwe cijfers bij. De uitkomst van het onderzoek is geeft een ontluisterend beeld van ongelijkwaardigheid.

De verschillen in salaris zijn aanzienlijk te noemen. Vrouwen jonger dan 36 jaar verdienen gemiddeld 1.421 euro minder dan mannen. Die salariskloof wordt naar mate de vrouwen ouder worden groter: vrouwen boven de 35 jaar verdienen per jaar namelijk gemiddeld 3.662 euro minder dan mannen. Tel daarbij op dat mannen vaker een vast contract hebben dan vrouwen (73,7 procent tegenover 66,1 procent) en het beeld van een ongelijkwaardige werkvloer is rond.

In het AD wordt Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie en mede-opsteller van het onderzoek, aan het woord gelaten. Hij legt uit waarom het komt dat vrouwen vaak minder verdienen, maar ook waarom vrouwen doorgaans vaker tevreden zijn over hun salaris dan mannen. In zijn verklaring legt hij de bal voornamelijk bij de vrouw. Van Muijen:

Vrouwen willen graag eerst die baan en beginnen dan pas met onderhandelen. Het probleem is dat ze dan te laat zijn. Ook zijn mannen vaak beter in conflict­situaties. Zij kunnen een inhoudelijk meningsverschil met iemand hebben en aan het einde van de dag toch met elkaar een biertje drinken. Vrouwen gaan conflicten liever uit de weg, omdat die bij hen langer doorsudderen […] Vrouwen denken vaak dat hard werken automatisch wordt verrekend in hun salaris. Zij denken sneller dat hun inspanningen wel worden gezien en daarmee ook beloond.

Het salaris van vrouwen verschilt ook ten opzichte van dat van mannen omdat het werk van vrouwen vaker een tijd stil komt te liggen door familieomstandigheden. Bijvoorbeeld het krijgen van een kind. Dat verschil loop je als vrouw niet zomaar meer in. Van de vrouwen in het onderzoek legde maar liefst 34 procent het werk stil vanwege familieomstandigheden, tegenover slechts 3 procent van de mannen. Hoewel vrouw en man doorgaans samen een kind krijgen, heeft dat uiteindelijk alleen een negatief effect op het salaris van de vrouw.

Naast het krijgen van een kind, zijn vrouwen ook vaker gedwongen hun loopbaan te onderbreken dan mannen vanwege een burn-out of overspannenheid. Dat is de derde meest voorkomende reden om te werken bij vrouwen: 15 procent van de vrouwen heeft het werk stil moeten leggen, tegenover 9 procent van de mannen. Eerder is al gebleken waar dat onder meer door komt. Zo schreef Trouw recentelijk:

Zo zijn zwangerschapskwaaltjes vooral onder twintigers en dertigers een belangrijke boosdoener. Voor andere leeftijdscategorieën geldt dat vrouwen simpelweg minder gezond zijn dan mannen, anders behandeld worden door bedrijfsartsen en vaker in sectoren werken waar de werkdruk en daardoor ook het ziekteverzuim hoog is.

Al met al is de werksituatie volgens emancipatieonderzoeker Ans Merens van het Sociaal Cultureel Planbureau teveel toegesneden op mannen. Het resultaat is dat het voor vrouwen wel heel lastig meegroeien is.

cc-foto: WOC in Tech Chat

 

Geef een reactie

Laatste reacties (39)