Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Waarom zou ik vrijwillig inleveren?'

  •  
12-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
ANP-DominiqueWeesie300.jpg
Dominique Weesie (directeur PowNed) en andere grootverdieners peinzen er niet over
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken)maakt afgelopen week bekend dat 2.651 werknemers in publieke dienst meer verdienen dan de balkenendenorm. Plasterk heeft zicht tot doel gesteld een eind te maken aan deze superinkomens. De Volkskrant vroeg een aantal veelverdieners om een reactie.
Op de dinsdag gepubliceerde lijst staan de topinkomens van 2011. Het zijn vooral mensen uit de zorg en van de woningcorporaties, maar ook artsen, luchtverkeersleiders, ‘adviseurs’, directeuren van Kamers van Koophandels, allerhande managers en politieagenten (het korps in Amsterdam heeft er drie) plus directeuren van de publieke omroep (Jan Slagter van MAX: 251.579 euro).
Bestuursvoorzitter Koos Moerland (216.186 euro) van zorginstelling Cura Mare in Dirksland:
Het is wrang om te worden neergezet als graaier. Ik doe mijn stinkende best om dit ziekenhuis te besturen en overeind te houden. Als ik mijn energie in het bedrijfsleven had gestopt, had ik vijf keer zo veel verdiend. Dat is ook een manier om ernaar te kijken.
Bestuursvoorzitter Patty van Belle (193.483 euro) van de Stichting Arduin in Middelburg:
Er is niets zomaar bandeloos gedaan. Ik ben ingeschaald en heb me aan de norm gehouden. Wil je kwaliteit in huis hebben, dan vraag ik me af of het verstandig is als Plasterk de salarissen nog verder verlaagt. Ik kan toch ook niet minder gaan verdienen dan mijn managers?
Dominique Weesie (213.229 euro), presentator, directeur en voorzitter van publieke omroep PowNed begrijpt de volkswoede over de hoge beloningen in de publieke sector. Zijn omroep kanaliseert dat gevoel gewoonlijk ook. Toch peinst hij er niet over om vrijwillig salaris in te leveren: 
Ik draai drie banen tegelijk. Ik werk elke dag van half 9 tot 12 uur ’s avonds. Dat is heftig. Als ik er een rotzooi van zou maken, geef me op mijn falie, maar dat is niet zo. Wij hebben geen overhead, geen secretaresses, geen woordvoerders. Wij krijgen een budget en daarmee doen we het. In mijn vorige baan bij GeenStijl verdiende ik veel meer. En als de wet me voorschrijft minder te gaan verdienen, ben ik de eerste die meedoet.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.