Laatste update 10:42
35

‘Wachttijd asielprocedure loopt op tot twee jaar’

De wachttijd waaraan asielzoekers worden blootgesteld voor hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen is opgelopen tot een jaar en vier maanden. Als de vertraging in dit tempo doorgroeit loopt de wachttijd in de komende maanden zelfs op tot 2 jaar. Dat meldt VluchtelingenWerk.

Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland, stelt in een verklaring:

Dit is een scenario dat we tot nu niet voor mogelijk hielden. Het kabinet moet de oplopende vertraging van de asielprocedure zo snel mogelijk een halt toe roepen. Daarvoor is geen tijd te verliezen. Volgens ons is de toegang tot medische zorg voor de wachtende asielzoekers zeer problematisch en loopt de spanning in de centra op door grote zorgen over gezinshereniging en een gebrek aan voorzieningen. Van de in het regeerakkoord vastgelegde ‘taalles vanaf dag 1’ is in de praktijk niets meer terug te zien. Wie nu asiel aanvraagt kan eerder rekenen op taalles vanaf dag 490. Deze situatie is niet langer houdbaar. De staatssecretaris moet op zijn minst voor fatsoenlijke opvang en voorzieningen zorgen.

VluchtelingenWerk wijt de vertraging aan slechte planning, bezuinigingen op de IND en te laat ingrijpen van staatssecretaris Harbers. De IND kreeg in 2018 voor minstens een miljoen euro aan dwangsommen opgelegd omdat asielzoekers niet op tijd uitsluitsel kregen over hun verblijfsaanvraag. Staatssecretaris Harbers beloofde vorig jaar beterschap en vroeg om geduld terwijl hij orde op zaken stelde, maar een aantal weken later is de wachttijd zelfs met 60 procent toegenomen. VluchtelingenWerk vraagt zich dan ook ‘ernstig af of de staatssecretaris voldoende de urgentie van de problemen voelt’.

Cc-foto: Ter Apel, Directie Voorlichting

Geef een reactie

Laatste reacties (35)