9

Wageningen Universiteit past uitspraak melkonderzoek aan

Wakker Dier meent dat de zuivelindustrie invloed heeft op vele lagen van onderzoeksafdelingen van de onderwijsinstelling

De Wageningen Universiteit heeft haar uitspraak gerectificeerd dat melk goed zou zijn tegen hart- en vaatziekten. In de onderkop van het bericht stond ‘Joris Driepinter had toch gelijk’. Een slogan die zou impliceren dat melk goed zou zijn omdat Joris Driepinter, een reclamefiguur uit de jaren ’60 er drie pinten per dag van zou drinken. De Universiteit heeft de zin aangepast. Er staat nu dat melk goed ‘lijkt’ tegen hart- en vaatziekten.

Stichting Wakker Dier startte vorig week een proefproces tegen de universiteit. In het melkonderzoek zouden allerlei beweringen staan die niet klopten. Een woordvoerder van de Wageningen Universiteit zegt nu in een verklaring:

Naar aanleiding van de discussie over dit onderwerp, moeten we toegeven dat het persbericht iets te stellig is opgeschreven. Maar we staan nog steeds volledig achter het onderzoek.

Wakker Dier stapte vorige week naar de Reclame Code Commissie. Uit het rapport ‘De wetenschap als reclamebureau’ zou blijken dat de zuivelindustrie veel invloed heeft op vele lagen van de University & Research centre (WUR ) van de Wageningen Universiteit. Het onderzoek dat door de zuivelindustrie gefinancierd zou zijn is volgens de stichting om die reden misleidend. De universiteit vond de aanklacht absurd en zei in een verklaring vorig week, de zaak bij de Reclame Code Commissie met alle vertrouwen tegemoet te zien.

De Wereldgezondheidsorganisatie, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum waarschuwen al jaren voor de risico’s van volle melk. De meeste zuivelproducten bevatten naast een aantal gezonde stoffen, ook verzadigde vetten. Wie daar te veel van binnenkrijgt kan last krijgen van hart- en vaatziekten. 

De Stentor: Universiteit past bericht melkonderzoek aan

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (9)