Laatste update 11:33
77

Universiteit Wageningen werkt samen met pesticiden-producenten

Uit een e-mailconversatie, die One World heeft ingezien, blijkt dat er samenwerking bestaat tussen de Universiteit Wageningen en producten van pesticiden. Dat dit een hoogst controversiële relatie is, behoeft geen betoog. Studies die de academische wereld voortbrengen, zijn vaak leidend bij politieke besluitvorming, bijvoorbeeld over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

In de conversatie die One World boven tafel kreeg, vraagt een universitair hoogleraar goedkeuring voordat hij tot publicatie overgaat. Zijn mail was gericht aan een manager van het Zwitsere Syngenta, een van de grootste pesticide-fabrikanten ter wereld.

One World schrijft verder:
‘Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur hebben we vorige maand dan ook correspondenties opgevraagd tussen WU en Bayer. De universiteit weigert echter de documenten openbaar te maken en stelt dat haar instituten geen publieke instellingen zijn. Op basis hiervan heeft One World besloten naar de rechter te gaan.’

Het blijkt niet de eerste keer dat onderzoekers in de fout gaan met een relatie uit het bedrijfsleven. Regelmatig schrijven wetenschappers, verbonden aan een universiteit, samen met mensen uit het bedrijsleven rapporten die doorgaans gunstig uitvallen voor een betrokken bedrijf.

Cc-foto: Soybean

Geef een reactie

Laatste reacties (77)