46

Wakker Dier boekt succes: Jumbo doet plofkip in de ban

Jumbo is de eerste supermarkt die kippen meer ruimte geeft

Vanaf aanstaande maandag zijn in de supermarkt Jumbo alleen nog kippen te koop die een betere leefomgeving hebben gehad dan de plofkip. Ze hebben maar liefst 56 procent meer leefruimte gehad, zijn minder snel vetgemest en leven langer dan de plofkip. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die de afgelopen jaren fel campagne voerde om de plofkip uit de schappen te doen verdwijnen. Jumbo is de eerste supermarkt die overstag gaat.

Wakker Dier schrijft op de website:

Jumbo laat zien dat de kipplannen van de andere supermarkten onvoldoende zijn. We roepen andere supermarkten, zoals Albert Heijn, op om ook serieus aan een oplossing voor het plofkippenleed te werken. Marktleider Albert Heijn werd in juli nog veroordeeld voor misleiding door de Reclame Code Commissie toen zij haar nieuwe flopkip ten onrechte introduceerde met de woorden ‘goede levensomstandigheden’ en ‘verantwoord’.

De meeste kip die in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt is de plofkip. In totaal worden in Nederland jaarlijks een half miljard plofkippen geslacht. Over hun leefomgeving schrijft Wakker Dier:

Ze leven met 21 kippen op een vierkante meter in dichte stallen in hun eigen ontlasting. Er is geen limiet aan de groeisnelheid en op de slachtleeftijd van gemiddeld 41 dagen wegen ze al ruim 2 kilo. Het gevolg is dat het merendeel kreupel is en last heeft van pijnlijke zweren aan de pootjes. Het antibiotica gebruik is hoog.”

Hoewel Wakker Dier de stap van Jumbo aanmoedigt, is de dierenwelzijnsorganisatie nog niet helemaal tevreden. De ‘Nieuwe Standaard Kip’ groeit dan niet zo hard als plofkippen, maar komt nog steeds niet buiten.

cc-foto: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (46)