Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wakker Dier: jaarlijks tachtig miljoen dieren te vroeg gedood

  •  
15-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3807377787_daab54f1d7_o
Uitstoot, zo omschrijft dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier de kippen, varkens en andere dieren die geslacht worden maar niet worden gebruikt voor menselijke consumptie. De reden is dat ze van te weinig economische waarde zijn en op de kosten drukken; een haan legt geen eieren. Het gaat om een op de zeven dieren en Wakker Dier vindt dit een slechte ontwikkeling. Tegen het AD zegt woordvoerder Anne Hilhorst: ‘de veehouderij is zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn. Met dit onderzoek willen we Nederland een spiegel voorhouden.’
Tegenover de 81 miljoen dieren die puur om economische redenen worden gedood, staat het duizelingwekkende aantal van 643 miljoen dieren dat jaarlijks in Nederland worden geslacht en dat wel in winkels of horeca terecht komen.  De gruwelijke cijfers spreken voor zich: veertig miljoen haantjes worden op jaarbasis vergast en 34 miljoen hennen worden voortijdig geslacht omdat ze na 500 dagen minder eieren gaan leggen.
Nu is het niet zo dat al het vlees in de prullenbak verdwijnt. Veel vlees van afgedankte dieren komt terecht in snacks, in hamburgers of in dierentuinen waar het dient als voedsel voor grotere dieren. De zogenaamde ‘Kiloknallers’ zijn Wakker Dier daarbij een doorn in het oog. De prijsdruk is een van de oorzaken van de ellende, schrijft ze op haar site:
‘Wakker Dier vindt het de morele plicht van bedrijfsleven, overheid en consument om deze dierenverspilling aan te pakken. En dat kan. De ware oorzaak van deze misstand ligt bij de lage prijzen in de winkel. Door de hoge prijsdruk wordt de veehouder gedwongen onrendabele dieren voortijdig te laten sterven. Als er een einde komt aan kiloknallen neemt de prijsdruk af. Bovendien kan de boer dan investeren in andere managementsystemen, bijvoorbeeld om de waardeloze haantjes weer een waarde te geven.’
Cc-foto: Compassion
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.