40

Wakker Dier sleept Bleker voor de rechter

Staatssecretaris van Landbouw houdt informatie over vervuild vlees als een jaar achter

Wakker Dier stapt maar de rechter om staatssecretaris Henk Bleker te dwingen informatie vrij te geven over besmet vlees. Een jaar geleden deed de organisatie een Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) om te weten te komen welk vlees besmet is met antibioticaresten, hormonen, dioxines en ESBL-bacteriën.

Wakker Dier wil dat Bleker deze informatie vrijgeeft omdat dan ook duidelijk wordt welke supermarkten en slachterijen dit vlees verkopen. Openbaarmaking dwingt hen om kritischer te zijn naar hun afnemers en consumenten beter te informeren.

De nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) heeft de onderzoeksgegevens beschikbaar, maar die zijn alleen inzichtelijk door een WOB. Wakker Dier vindt het opmerkelijk dat ze al een jaar moet wachten op de resultaten omdat het kabinet had toegezegd actief controlegegevens openbaar te maken.

Uit het Rapport van VWA in 2008 bleek dat 200 keer een overschrijding van de wettelijke norm voor antibioticaresten in vlees is gevonden (1,8% onderzochte vlees). Maar 13 van de 200 overschrijdingen werden toen openbaar gemaakt door de staatssecretaris. De overheid riep op om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen met 50 procent in 2013, maar naar verwachting wordt dat aantal niet gehaald.

Wakker Dier maakt zich ernstige zorgen over besmet vlees. Volgens deskundigen is door overmatig en illegaal antiobioticagebruik sprake van een ‘alarmerende toename’ van resistente bacteriën, waaronder ESBL. Deze bacteriën vormen een toenemend gevaar voor de volksgezondheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat ESBL producerende bacteriën op het merendeel van het kippenvlees dat in de supermarkten ligt vóorkomt. Biologische gehouden kippen krijgen veel minder antibiotica toegediend. Hierop komen vier keer minder ESBL bacteriën voor.
NU.nl: Wakker dier sleept Bleker voor de rechter

cc-foto: Buitenhof

Geef een reactie

Laatste reacties (40)