21

Wakker Dier wil plofkip uit de schappen

Wakker Dier start nieuwe actie: 'Kip 't meest mishandelde stukje vlees'. Betere kip is nog geen 5 cent duurder

Wakker Dier heeft dit weekend 40 grote bedrijven verzocht te stoppen met het voeden van de plofkipindustrie. Het vlees van de zogenoemde ‘plofkip’ is goedkoop omdat de kuikens worden volgestopt met antibiotica waardoor ze binnen een absurd kort tijdsbestek uitgroeien tot vette kippen met een flinke massa aan kipfilet, het meest verkochte stukje kip in de supermarkt.

De actie van Wakker Dier richt zich met de actie ‘Kip ’t meest mishandelde stukje vlees’ op supermarkten, maar ook fastfoodketens, baby- en diervoedingsmerken en pizzabakkers. Het omschakelen naar betere kip is voor hen slechts een centenkwestie. De dierenwelzijnsorganisatie verwacht dan ook dat veel producenten gehoor zullen geven aan hun oproep.

Het is schrijnend dat baby- en huisdierenvoeding wordt gemaakt met zulk dierenleed enkel om enkele centen te besparen”, aldus een woordvoerder.

De European Food Safety Authority dringt al jaren aan op het houden van kippen met een lagere groeisnelheid. Het vlees van langzamer groeiende kippen kost maar 4,8 cent per kipfilet meer en heeft veel minder antibiotica nodig. Door genetische selectie van de afgelopen jaren groeien deze kippen echter nog vier keer sneller dan de kuikens die in 1950 werden geboren.

Door genetische selectie lijden de dieren aan pijnlijke aandoeningen en ziektes. Zo blijft de groei van de poten, het skelet en organen als hart en longen achter bij de groei van de borstspier (de filet). Welzijnsproblemen en hoge sterfte zijn het gevolg.

cc-foto: bw14

Geef een reactie

Laatste reacties (21)