71

‘Wall Street is ziek en zit vol met boeven’

Topeconoom Jeffrey Sachs haalt hard uit

Een van de meest gerespecteerde economen in de wereld heeft de frontale aanval geopend op Wall Street. Jeffrey Sachs zei dat Wall Street vol zit met boeven en sinds het uitbreken van de financiële crisis niets heeft gedaan om de heersende zieke cultuur te hervormen. Hij weet dat gebrek aan hervormingen onder meer aan een dociele president, een dociel Witte Huis en een dociel regelgevend systeem.

Dat meldt The Independent. Sachs:

Wat aan het licht is gekomen, is naar mijn mening crimineel gedrag. Het is grootschalige financiële fraude. Ik ontmoet op dit moment regelmatig mensen die op Wall street werken. En ik zal er geen doekjes om winden, ik beschouw de morele omgeving daar als ziek. Ze voelen daar geen verantwoordelijkheid om belasting te betalen, ze voelen geen verantwoordelijkheid voor hun klanten, voor andere mensen , voor degenen met wie je een transactie afsluit. Ze zijn onverzettelijk, hebzuchtig, agressief en volledig losgeslagen. Ze misbruiken in opvallend grote mate het systeem.

Sachs vervolgde met een verhaal over de ruim 271 miljoen dollar die er in 2012 vanuit de financiële sector aan campagnedonaties werd betaald, tegenover 176 miljoen in 2008, waarmee volgens hem gunstige regelingen zijn gekocht.  “We hebben een tot op het bot corrupte politiek, ben ik bang. Beide partijen zitten er tot hun nek in. Het heeft niets te maken met Democraten of Republikeinen.

Sachs is hoogleraar aan Columbia University en werd door Time Magazine meermalen opgenomen in zijn lijst van honderd meest invloedrijke mensen ter wereld. Hij is adviseur van de Wereldbank en het IMF. 

Geef een reactie

Laatste reacties (71)