Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Walvishaai ontsnapt aan verdrinkingsdood

  •  
07-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Whaleshark_300.jpg
Drijfnetten in de Middellandse Zee vermoorden meer walvissen dan de internationale walvisjacht bij elkaar
Walvishaaien zijn indrukwekkende dieren, maar aan dit exemplaar ontdekte duikers nog iets extra opmerkelijks. Ze bleek niet alleen zwanger, maar ook een verstikkend stuk touw om haar lijf te dragen. Waarschijnlijk doordat ze ooit verstrikt was geraakt in een vissersnet. De duikers wisten het touw door te snijden en het gehavende dier te bevrijden.
Het is helaas geen uniek beeld. Veel vissen en walvissen raken verstrikt in netten die door vissers zijn achtergelaten. Omdat ze er in vast blijven zitten, lukt het ze niet naar boven te zwemmen en stikken ze.
De walvishaai uit het filmpje had geluk dat ze duikers tegenkwam. In de Middellandse Oceaan sterven jaarlijks 100.000 walvisachtigen door drijfnetten. Deze illegale vismethode wordt nog steeds gebruikt, voornamelijk om tonijn en zwaardvis mee te vangen. Wereldwijd staat de teller op 300.000. De aantallen zijn schrikbarend en velen malen hoger dan de hele internationale walvisjacht bij elkaar.
De walvishaaien is geen walvis, maar een vis. Het dier voedt zich met kleine visjes en plankton. De walvishaai is de grootste en ook één van de meest bedreigde soorten. In de hele wereld zijn er slechts nog 1000 geregistreerde exemplaren.
Lees de opinie van Margaux Tjoeng: Lokale vis nog altijd onfris
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.