Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Walvissen en dolfijnen leiden ‘mensachtige’ levens

  •  
17-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
2850385433_e1a3c61f31_z
Volgens een nieuwe studie, die een lijst samenstelde van gedragingen van meer dan 90 verschillende soorten dolfijnen, walvissen en bruinvissen, zijn de levens die deze vissen leiden complexer en ‘mensachtiger’ naar mate hun hersenen groter zijn.
Complexe sociale en culturele omgangsvormen – zoals samen jagen, de ontwikkeling van regionale dialecten in communicatievormen en dingen leren door te observeren – worden door de onderzoekers gelinkt aan de uitbreiding van de hersenen van de dieren. De ‘cultural brain hypothesis’, een theorie die stelt dat intelligentie ontwikkeld wordt als een manier om om te gaan met grote en complexe sociale groepen, zou dus niet alleen opgaan voor mensen, maar ook voor dolfijnen en walvisachtigen. Dolfijnen, walvissen en bruinvissen leren vooral van elkaar in groepsverband. De dieren die alleen gevonden werden, of in kleinere groepen, hadden ook kleinere hersenen.
Zo maken de dieren gebruik van simpel gereedschap, noemen orka’s elkaar bij naam, en spreken potvissen in dialect tegen elkaar. Veel van de walvisachtigen leven in hechte sociale groepen en gebruiken veel van hun tijd om met elkaar te spelen. Dolfijnen trappen zelfs lol met andere soorten, zoals bultrugwalvissen en proberen vissersboten te helpen met hun vangst. Ze produceren ook specifieke geluiden voor dolfijnen die op dat moment niet in de buurt zijn, wat zou kunnen betekenen dat dolfijnen zelfs roddelen over elkaar. Ook voeden volwassen walvisachtigen kinderen die niet van hen zijn op, net zoals mensen voor elkaars kinderen zorgen.
Wetenschappers waarschuwen er wel voor om het gedrag van dieren niet alleen te interpreteren vanuit een menselijk perspectief, en ze meer op mensen te laten lijken. ‘Het risico bestaat om te doen alsof er een rechte lijn vooruit is, met mensen als eindstation en dieren op hun weg daar naartoe. De waarheid is dat ieder dier reageert op zijn eigen evolutionaire omstandigheden’ zegt bioloog Luke Rendell.
Michael Muthukrishna, een van de onderzoekers, erkende dat dit een valkuil was. Maar benadrukte dat er nog heel veel te leren valt van zoogdieren die onderwater leven. Dit is volgens hem niet alleen interessant voor mensen die dieren willen bestuderen: ‘We hoeven niet naar andere planeten om op zoek te gaan naar aliens, omdat we weten dat er onderwater al deze fantastische soorten leven, die zo veel paralellen hebben met ons in hun complexe gedragingen’ aldus Muthukrishna.
Het bestuderen van de walvisachtigen zou ons dus ook een boel inzicht kunnen verschaffen in de manieren hoe ons eigen intellect werkt, en hoe het tot stand is gekomen.
cc-foto:  Jay Ebberly

Meer over:

dieren, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.