Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Walvissen stranden door luide militaire sonar

  •  
03-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Flickr_Walvis_MikeBaird_300
Onderzoek toont voor het eerst het verband aan tussen massale strandingen en militaire oefeningen
Walvissen en dolfijnen vluchten voor de luide sonar die door marineschepen wordt gebruikt om duikboten op te sporen. Nieuw onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat dit ertoe leidt dat de zeezoogdieren massaal stranden. Een fenomeen dat de wetenschap tot nu toe niet volledig heeft kunnen verklaren.
Spitssnuitdolfijnen, het vaakst slachtoffer van strandingen, blijken zeer gevoelig te zijn voor sonar. Ze reageren al sterk op geluidsniveaus die ver onder het voor militaire oefeningen toegestane niveau. Maar ook de blauwe vinvissen, het grootste dier op aarde, dat de afgelopen jaren met 95 procent in aantallen is afgenomen, laat zijn voedsel voor wat het is en slaat op de vlucht voor de herrie van sonar. Dat schrijft de Britse krant The Guardian naar aanleiding van het onderzoek.
Stacy DeRuiter, die een van de onderzoeksteams van de Schotse University of St. Andrew leidt, pleit ervoor dat voortaan rekening wordt gehouden met de onderzoeksresultaten bij de planning van marineoefeningen.
“Voor walvissen en dolfijnen is luisteren net zo belangrijk als kijken voor mensen. Ze communiceren, zoeken voedsel en navigeren met geluid”, zegt ook Sarah Dolman van de belangenorganisatie Whale en Dolphin Conservation in The Guardian. “Geluidsvervuiling bedreigt toch al kwetsbare populaties en verdrijft ze uit gebieden gebieden die van groot belang zijn voor hun overleven.”
De Amerikaanse marine heeft het onderzoek medegefinancierd, maar zegt dat de uitkomsten geen gedragsverandering in de zeezoogdieren laten zien en ook geen schade aantonen. Toch zegt marinewoordvoerder Kenneth Hess dat de oefeningen op zee ieder jaar worden herzien. “We zullen de effectiviteit van de maatregelen die we nemen om zeezoogdieren te beschermen evalueren in het licht van de nieuwe onderzoeksresultaten.”
Foto-cc: Mike Baird

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.