Laatste update 20 januari 2016, 23:26
73

Wanhoop drijft asielzoeker Alphen tot zelfmoord

Zaterdagmiddag heeft een asielzoeker zich in het AZC in de Alphense gevangenis opgehangen. De reden voor zijn zelfmoord was wanhoop over zijn verblijf in Alphen aan den Rijn. Procedures waardoor hij van het kastje naar de muur werd gestuurd, zouden geleid hebben tot zijn zelfmoord.

Voorzitter van de stichting Hoop voor Vluchtelingen, Akram Shawki, doet in het AD zijn verhaal over de jongeman die een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

De Irakees wilde terug naar zijn vaderland en ging daarmee naar het COA. Het COA zei dat er een afspraak gemaakt moest worden om terug te keren, want het paspoort is ingenomen bij ontvangst in Ter Apel. De Irakees dacht dat hij zijn paspoort kon halen en ging naar Ter Apel. Daar stuurden ze hem terug naar Alphen. Hij voelde zich zo van het kastje naar de muur gestuurd, dat hij er een eind aan heeft gemaakt.

Volgens Shawki zijn veel vluchtelingen radeloos omdat ze hun gezinnen hebben moeten achterlaten en in een onzekere situatie terechtkomen over hun procedure. Bovendien kunnen ze “niet werken aan hun toekomst, kunnen ze geen geld verdienen en moeten alleen maar wachten”.

Om te waarschuwen voor voorvallen als met deze jongeman, stuurde de stichting afgelopen woensdag nog een brandbrief rond over de onhoudbare situatie in Alphen. Er zouden te veel mensen op een kluitje zitten, de vluchtelingen krijgen geen cent, hebben niets te doen, het voedsel is ver onder de maat met brood waarvan de houdbaarheidsdatum reeds verstreken is. Ook heerst er een regime dat vergelijkbaar is met dat in de gevangenis. Er lopen zelfs nog gevangenisbewakers rond.

Update 13.00
Diverse media meldden eerder dat de asielzoeker zelfmoord zou hebben gepleegd vanwege zijn seksuele geaardheid. Daar is echter geen enkel bewijs voor. De Telegraaf meldde bijvoorbeeld dat de asielzoeker homoseksueel zou zijn, maar rectificeerde die berichtgeving snel nadat duidelijk werd dat hier geen onderbouwing voor was.

 

Geef een reactie

Laatste reacties (73)