Laatste update 23:56
44

Wanhopige Venezolanen vluchten naar Curaçao en Aruba

Er dreigt een vluchtelingencrisis te ontstaan aan de grens van het Koninkrijk der Nederlanden. De New York Times brengt met een uitgebreide (foto-)reportage het drama in beeld. Honderdduizenden Venezolanen willen hun land ontvluchten vanwege de ernstige economische crisis. Velen vluchten naar Colombia of Brazilië maar steeds meer mensen trachten Aruba of Curaçao, de zelfstandige Caribische eilanden die deel uitmaken van het koninkrijk.

venezueala

Curaçao ligt zo’n honderd kilometer voor de kust van Venezuela. De overtocht, vaak met speedbootjes, is gevaarlijk. Niet alleen vanwege de zee zelf, die vergeven is van de haaien, maar ook wegens piratenbendes en drugssmokkelaars. De krant beschrijft hoe een groep vluchtelingen tijdens de overtocht ‘verdwijnt’, gevreesd wordt dat ze zijn omgekomen. Een van de geïnterviewden spoelde gewond aan. Ze was overboord gezet door de smokkelaars die vrezen in handen te vallen van de Kustwacht. De Koninklijke marine patrouilleert er en jaagt op drugssmokkelaars, die nu extra verdienen met het overzetten van vluchtelingen. Met alle extra risico’s voor die laatste groep.

De overtocht moet illegaal ondernomen worden want het is praktisch mogelijk legaal naar Curaçao te reizen. Venezolanen moeten 1000 dollar cash kunnen tonen voordat ze worden toegelaten. De wanhopigen die vluchten hebben zo’n bedrag niet. Om toch in aanmerking te komen voor een toeristenstatus ‘huren’ ze het bedrag een paar uur van criminele bendes om het aan de autoriteiten te tonen. Daardoor vallen ze ook makkelijker in handen van de misdaad en moeten bijvoorbeeld in de prostitutie gaan werken, een branche die drijft op toeristen uit Europees Nederland.

De vraag is of de situatie uitgroeit tot een echte crisis. Deskundigen vrezen dat er een situatie ontstaat zoals in Libië waarvandaan Afrikaanse migranten met gevaar voor eigen leven de Europese kust proberen te bereiken, in de hoop een betere toekomst te vinden. Minister Koenders wil daar vooralsnog niet van weten.

New York Times: Hungry Venezuelans Flee in Boats to Escape Economic Collapse

cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (44)