Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wanneer wordt profileren discrimineren?

  •  
10-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
kwint.jpeg
Luister naar een praktijkvoorbeeld uit de Amsterdamse Bijlmer en oordeel zelf 
Dat de politie onder invloed van statistieken profileert op basis van ras is een bewuste keuze, maar wanneer wordt profileren, discrimineren?
In het radioprogramma ‘Stopera op Zondag’ van AmsterdamFM, praten Robert Flos (VVD) en Peter Kwint (SP), over hun ervaringen. Kwint woont in de Amsterdamse Bijlmerwijk waar vaak preventief wordt gefouilleerd, alleen pikken ze hem er nooit uit. Hij besloot de proef op de som te nemen en met een volle baard, arm vol tatoeages en een gescheurde spijkerbroek de controle te passeren. Hij ging op de roltrap naast een uitstekend verzorgde zwarte zakenman met leren aktetas, in driedelig pak, staan. Voor de zekerheid stak hij ook nog een sigaret op, wat eigenlijk niet mag daar.
En wat gebeurde er? De politie vroeg Kwint zijn sigaret te doven terwijl de keurig geklede zwarte man moest meekomen en werd gefouilleerd. Maar was het op basis van hun beider uiterlijk echt zo veel waarschijnlijker dat de keurige zakenman iets in zijn schild voerde dan de bewust sjofel ogende Kwint, die tegen de regels in binnen rookte?
Kwint vraagt zich derhalve af wat voor effect dit beleid op de stad heeft. Voelt zo’n man die niets verkeerd doet, maar toch telkens wordt gefouilleerd zich nog vertegenwoordigd en beschermd door de politie? Kwint wil niet zo ver gaan om dan maar profilering en preventief fouilleren door de politie verbieden, maar vindt wel dat de politie zich rekenschap dient te geven van de mogelijke negatieve gevolgen van hun beleid. Luister de discussie hieronder terug, vanaf circa 14:00.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.