35

Wantoestanden in jeugdgevangenissen

"Kinderen die al een moeilijke jeugd hebben gehad, worden in de instellingen kapotgemaakt"

In Nederlandse jeugdgevangenissen heersen wantoestanden, onder andere op het gebied van hygiëne. Dat stellen 20 ex-medewerkers in het AD. Inspecties die dergelijke misstanden moeten voorkomen zouden niet werken omdat ze anderhalve maand van tevoren worden aangekondigd.


Het AD toont beelden die heimelijk zijn gemaakt in justitiële jeugdinrichting De Hartelborgt.

‘Restaurants die er zo uitzien moeten dicht, maar wij sluiten er kinderen op’, stelt een voormalig medewerker van de jeugdgevangenis in Spijkenisse. ‘Kinderen die al een moeilijke jeugd hebben gehad, worden in de instellingen kapotgemaakt.’   

Het ministerie van Justitie bevestigt dat de inspecties zes weken van tevoren worden aangekondigd. Volgens het ministerie is dat noodzakelijk omdat de doorlichting “zo ingrijpend is voor het bedrijfsproces”. Niet alleen het tijdstip wordt aangekondigd maar ook wat er precies geïnspecteerd gaat worden. De leiding van de gevangenis heeft dan ruim de tijd orde op zaken te stellen. De PvdA heeft om opheldering gevraagd, een meerderheid van de Kamer wil dat de inspecties onaangekondigd plaatsvinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)