58

Wapendiscussie laait op in de Verenigde Staten

Wat is belangrijker? Het recht om jezelf te verdedigen door middel van vuurwapens? Of het recht om je veilig te voelen door het verbod op vuurwapens in publieke handen?

In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen 12 mensen om het leven bij een schietpartij in de Verenigde Staten. In een bioscoop in Denver opende de 24-jarige student James Holmes, tijdens de première van de nieuwe Batmanfilm, ‘The Dark Knight Rises’, het vuur. 71 mensen raakten gewonden. Na het zoveelste schietincident in de Verenigde Staten – denk aan onder meer Columbine High School en Virginia Tech – barst het wapendebat weer los.

Het recht op vrij wapenbezit vindt onder meer zijn grondslag in het idee dat iedereen het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Volgens filmrecensent van de New York Times, Pulitzer-prijs winnaar Roger Ebert, is dat exact waar de schoen wringt. Iedereen heeft inderdaad het recht zichzelf te verdedigen, maar waarom schoot niemand dan terug?

In theorie klopt het misschien, maar in de praktijk pakt het zelden goed uit voor de zichzelf verdedigende burger. Ebert schrijft:

De Verenigde Staten zijn één van de weinig ontwikkelde landen die het idee van vuurwapens in publieke handen aanvaarden. In theorie moeten burgers zichzelf verdedigen. Niet één persoon in het theater in Aurora, Colorado schoot terug, maar de theorie zal nog steeds worden verdedigd.”

Filmmaker en criticus Michael Moore maakte eerder een film over de schietpartij op de middelbare school Columbine. In 1999 schoten twee studenten twaalf medestudenten en een leraar dood, waarna ze beiden zelfmoord pleegden. Vrijdagochtend liet de filmmaker via Twitter weten te verdrietig zijn om commentaar te geven. Later op de dag ontving de website The Wrap een korte statement. Moore schreef:

Ik geloof dat antropologen en historici terug zullen kijken op ons en simpelweg zullen concluderen dat we een gewelddadige natie zijn, in binnen- en buitenland, maar te zijner tijd heeft het menselijk fatsoen overwonnen en is het geweld gestopt, maar niet voordat vele, vele anderen zijn overleden en de wereld zijn buik vol heeft van ons.”

Om je een beeld te geven: In één jaar overleden 35 mensen in Australie, 39 in Engeland en Wales, 194 in Duitsland, 200 in Canada en 9.484 mensen in de Verenigde Staten door een vuurwapen.

De vraag die rijst is of wapenbezit nu één van de thema’s van de aankomende presidentsverkiezingen zal worden. Tot nog toe houden zowel president Barack Obama als presidentskandidaat Mitt Romney hun kaken stijf op elkaar. Tot frustratie van de burger.

Opiniemaker – en één van de schrijvers van de televisieserie ‘Real Time with Bill Maher’ – Chris Kelly, wijst op de website de Huffington Post op de terughoudende rol van zowel Romney als Obama. Hij schrijft:

Amerikanen zouden nu misschien iets willen doen, maar hun president, Barack Obama, en hun enige andere alternatief voor het presidentschap, Mitt Romney, hebben beiden verklaringen uitgegeven – na een pistoolbloedbad – dat het antwoord het gebed is […] Hoe zit het met geweren? En hun uit handen van gekken houden? Obama en Romney zijn stil als as […] In een bioscoop in Amerika, anno 2012, is een schutter geen probleem voor de staat. Het is tussen jou en God.”

Schrijver Matthew Chapman illustreert op de Huffington Post hoe in Rio de Janeiro wapenbezit is teruggedrongen. Het probleem van wapenbezit en het aantal doden door schietpartijen is in de favela’s (buitenwijken) vele malen groter. Onder leiding van Veiligheidschef Jose Mariano Beltrame zijn de meeste favela’s een stuk veiliger geworden. Hij gaf bewoners van de probleemwijken de keus: In angst blijven leven vanwege de dreiging van wapens, of aangifte doen van wapenbezit en in ruil structurele hulp krijgen van sociale diensten, waaronder hulp bij scholing, solliciteren en afkicken van drugs.

En zie daar waar het om draait: Wat acht een overheid belangrijker? Het recht om jezelf te verdedigen door middel van vuurwapens? Of het recht om je veilig te voelen door het verbod op vuurwapens in publieke handen?

Geef een reactie

Laatste reacties (58)