56

Wapenhandelaar neemt niet-witte Congresleden op de korrel met billboard

Een wapenhandelaar uit de Amerikaanse staat North Carolina heeft een billboard geplaatst waarop hij vier vrouwelijke Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden vergelijkt met de vier ruiters van de Apocalyps en uitmaakt voor ‘idioten’. Volgens een van de afgebeelde Congresleden, Rashida Tlaib, zet Cherokee Guns daarmee aan tot geweld.

De vier jonge en uitgesproken vrouwen, die bekend staan als ‘the Squad’, werden eerder ook al onder vuur genomen door Trump. De Amerikaanse president vindt dat Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar en Ayanna Pressley moeten terugkeren naar de landen waar ze ‘oorspronkelijk vandaan komen’. Afgezien van de Somalisch-Amerikaanse Omar zijn ze allemaal in de VS geboren.

De vier hebben te maken met veel bedreigingen. In april werd een man gearresteerd die een medewerker van Omar opbelde en dreigde de afgevaardigde door het hoofd te schieten. Vorige week werden nog twee politieagenten uit Louisiana ontslagen nadat een van hen op Facebook had geschreven dat Ocasio-Cortez moest worden neergeschoten, en de ander dat bericht had geliked.

Stuk bacon
De Coalitie voor het Stoppen van Wapengeweld noemt het billboard van Cherokee Guns ‘weerzinwekkend’ en ‘gevaarlijk’. “Er is een toename van de bedreigingen aan het adres van Congresleden, zeker als zij behoren tot minderheden.” Volgens de organisatie is Trump daarvoor mede verantwoordelijk met zijn racistische retoriek.

Ook de wapenhandelaar uit North Carolina maakt er geen geheim van dat hij een groot fan is van de Amerikaanse president. Cherokee Guns deelt gratis bumperstickers uit met de vier Congresleden aan klanten die beloven dat ze volgend jaar op Trump zullen stemmen, en een stuk bacon eten.

Syrische vluchtelingen
Het is niet de eerste keer dat de wapenwinkel de aandacht trekt met een billboard met een xenofobe boodschap. In 2015 adverteerde het bedrijf met de tekst: “Geef me uw vermoeiden, uw armen… Maar houd uw Syrische vluchtelingen.” In 2017 plaatste Cherokee Guns een billboard met de tekst “Bewapening ongelovigen” boven een afbeelding van een geweer en een Arabische tekst.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)