Laatste update 12:40
52

Wapenindustrie beleeft gouden tijden

De wereldwijde wapenverkoop is vorig jaar met 4,6 procent gestegen. De Verenigde Staten is veruit de grootste producent van wapens. Amerikaanse wapenfabrikanten domineren voor het eerst de top 5 van de lijst die het Zweedse onderzoeksinstituut SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) jaarlijks samenstelt. Er werd internationaal – met uitzondering van China, waar geen betrouwbare gegevens van beschikbaar zijn – voor 420 miljard dollar aan wapenverkopen omgezet. De top 5, Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon en General Dynamic, nemen 35 procent (148 miljard dollar) van de totale omzet voor hun rekening. Sinds 2002 is de wapenhandel met 47 procent gegroeid.

De tien belangrijkste Russische wapenfabrikanten leverden in totaal voor 36,2 miljard dollar aan wapentuig, een minimale afname van 0,4 procent ten opzichte van 2017. Bij sommige bedrijven steeg de omzet fors, bij andere daalde die juist. Het Verenigd Koninkrijk staat in Europa op een met 35,1 miljard, een daling van bijna 5 procent. Frankrijk komt op de tweede plaats met 23,2 miljard omzet aan wapens.

Tachtig bedrijven uit de top 100 bevinden zich in de VS, Europa en Rusland. De overige 20 zijn verspreid over Japan (6), Israël (3), India (3), Zuid-Korea (3), Turkije (2) en elk 1 in Australië, Canada en Singapore.

Onder wapenverkoop verstaat SIPRI de levering van wapens en diensten aan militaire afnemers. De stijging is mede te danken aan het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump om veel geld te steken in het vernieuwen van wapensystemen.

cc-foto: 70023venus2009

Geef een reactie

Laatste reacties (52)