57

Wapenleveranties NAVO aan Oekraïne gestart

De landen zelf willen anoniem blijven

De wapenleveranties door de NAVO aan Oekraïne zijn gestart, zei de regering in Kiev maandag. Er werd niet bij vermeld welke landen hierbij betrokken zijn en om welke wapens het gaat.

De minister van Defensie, Valeri Heletej, bereikte eerder deze maand overeenstemming met de anonieme NAVO-partners. Onduidelijk is of de helpende landen onbekend willen blijven of dat dit op verzoek van Kiev gebeurt. Mogelijke verklaring is dat de betrokken landen met een van oorsprong Russische etnische minderheid rekening moeten houden om binnenlandse spanningen te voorkomen.

Indien dat het geval is, zou het mogelijk gaan om Estland, Letland en Litouwen, alhoewel er eerder nog andere landen werden genoemd door een hooggeplaatste NAVO-functionaris. Die repte vorige week over Polen, Frankrijk, Noorwegen, Italië en de Verenigde Staten, maar vier van de vijf landen ontkenden met klem.

Sinds vijf september geldt er in Oekraïne een wapenstilstand tussen Kiev en de separatisten. Het bestand is, afgezien van enkele schermutselingen, een succes te noemen.

Volkskrant ‘NAVO-landen leveren wapens aan Oekraïne’

CC-foto: Flickr USNavy

Geef een reactie

Laatste reacties (57)