2

Wapens printen? Welnee, skimapparaten

NSA overtreedt massaal de regels ... Skimmers gebruiken 3D-printer ... Nooit meer eenzaam op sociale media

Iedere vrijdag vertelt Francisco van Jole bij De Gids FM op Radio 1 over opmerkelijke zaken uit de online wereld.


Er werd altijd gedacht dat klokkenluider Edward Snowden de geheime documenten bij de NSA weghaalde toen hij voor een bedrijf werkte dat door de inlichtingendienst was ingehuurd maar het blijkt nu toch anders te zitten. Snowden wist al geheime documenten te bemachtigen terwijl hij werkte bij computerleverancier Dell. Daar wist hij toegang tot de documenten te verwerven, zag wat er allemaal gebeurde en besloot toen voor Booz Allen Hamilton te gaan werken om nog meer te weten te komen.

De kwestie doet net als bij soldaat Bradley Manning de vraag rijzen hoe het zit met de toegang tot geheime informatie. Kunnen daar niet teveel mensen bij? Het maakt dat er aan de spionagezaak twee kanten zitten: Het feit dat de diensten ongebreideld toegang lijken te hebben tot privé-informatie van burgers en daarnaast dat de vergaarde informatie niet goed beveiligd wordt.

Obama verdedigde het beleid door te stellen dat er wel veel geheimen onthuld werden door Snowden maar dat nooit werd aangetoond dat er iets illegaals gebeurde. Dat blijkt niet te kloppen. De Washington Post heeft een intern onderzoek te pakken gekregen naar de gang van zaken bij de NSA en daaruit blijkt dat in 12 maanden tijd er in zo’n 2800 gevallen de wet werd overtreden bij afluisterpraktijken. En dat betreft slechts twee vestigingen van de NSA. Een voorbeeld: De NSA maakte een foutje bij het afluisteren van telefoonverkeer in Egypte. Egypte heeft als landnummer 20. Ze tikten in plaats daarvan 202 in, dat is het netnummer van Washington. Met als resultaat dat ze een ‘groot aantal’ telefoongesprekken van Amerikaanse burgers onderschepten. In Washington, de hoofdstad, het politieke centrum.

Print een skimapparaat
We maken ons zorgen om vuurwapens die geprint kunnen worden met een 3D printer maar ondertussen gebruiken boeven de nieuwe techniek heel ergens anders voor: skimmen. De printers maken het eenvoudiger om skimapparaatjes te maken die bijvoorbeeld passen in de sleuf waar je je bankpas in steekt. Er is nu een Roemeense bende opgerold in Australië die dat bij 15 pinapparaten heeft gedaan en zo’n 100.000 dollar buitmaakte.

Skimmen met behulp van 3D printers is niet helemaal nieuw. In 2011 werd in Texas al eens zo’n innovatieve bende opgerold.

Alleen, maar niet meer eenzaam
Deze week werd weer eens uit onderzoek duidelijk dat mensen ongelukkig worden van Facebook en vermoedelijk ook van andere sociale netwerken. Niet alleen vanwege de like-stress (ben ik wel populair genoeg?) maar ook vanwege de aloude afgunst. Een beetje te vergelijken met het effect van de buurman die een duurdere auto koopt net nadat je zelf een auto hebt aangeschaft.

Dat fenomeen geldt – natuurlijk – ook voor de liefde. Zit je compleet vereenzaamd achter je computer, zie je al die stelletjes gelukkig zijn. De Japanse fotograaf Keisuke Jinushi heeft daar een oplossing voor: Hij heeft een cursus gemaakt waarop je kunt zien hoe je je eigen vriendinnetje voor Instagram kunt maken. Beetje nagellak, creme en hoppa je verandert je linkerhand zo in een vrouwenhand die bijvoorbeeld lieve gebaartjes naar je maakt. Daar maak je foto’s van et voilà: nooit meer dat gevoel dat je zonder zit. Althans niet voor de buitenwereld. Over deprimerend gesproken. 

Geef een reactie

Laatste reacties (2)