Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Warlogs: Amerikaanse leger weigerde onderzoek naar foltering

  •  
22-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Wikileaks_300.jpg
Wikileaks onthult 400.0000 nieuwe geheime Amerikaanse legerverslagen
Klokkenluiderssite Wikileaks onthult nieuwe documenten die een grimmig beeld schetsen van het Amerikaanse en Britse leger in Irak. Uit de geheime legerverslagen blijkt dat de dood van 15.000 Irakese burgers in de doofpot is gestopt. Hun doodsoorzaak is ‘onbekend’. Ook verzuimde het Amerikaanse leger honderden rapporten te onderzoeken over misbruik, foltering, verkrachting en moord.
Wikileaks stuurde vrijdagavond de conclusies van de 400.0000 geheime documenten naar de Guardian en andere internationale media-organisaties. De verslagen komen waarschijnlijk van dezelfde bron die eerder de 90.000 documenten lekte waaruit bleek dat de Task Force 373 Afghaanse burgers doodde.
Het Amerikaanse leger kreeg honderden dossiers binnen over meldingen van misbruik, marteling, verkrachting en zelfs moord van Iraakse burgers door de Iraakse politie en soldaten, maar stelde nooit een onderzoek in naar deze zaken.
Ook blijkt dat meer dan 15.000 burgers zijn omgekomen bij de incidenten uit de eerder gelekte stukken. De Britse en Amerikaanse defensie ambtenaren beweerden dat er geen proces-verbaal van de incidenten zou zijn opgemaakt. Uit de documenten blijkt echter dat in totaal 109.000 doden zijn gevallen.
Een ander incident onthult een zware oorlogsmisdaad van het Amerikaanse leger. Een gevechtshelikopter zou bij een berucht incident in Bagdad Iraakse burgers hebben beschoten nadat zij zich hadden overgegeven.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.