9

Warme Truien Dag

Trek een warme trui aan, dan kan de thermostaat een graad, of zelfs twee omlaag

Een beter klimaat begint bij jezelf. Met dat motto in hun achterhoofd trekken naar schatting twee miljoen Nederlanders vrijdag iets extra warms aan en zetten de verwarming een of twee graden lager. Ze doen mee aan Warme Truiendag, die is opgezet om mensen bewust te maken van klimaatproblemen.

Scholieren, ambtenaren en medewerkers van energiebedrijven hijsen zich op vrijdag in hun dikste slobbertruien, zodat de thermostaat een paar graden lager kan. Volgens milieuvereniging Het Klimaatverbond, dat de Warme Truiendag organiseert, wordt zo veel energie bespaard. Dit meldt het radioprogramma Vroege Vogels.

Behalve particulieren doen ook gemeenten, bedrijven en scholen mee aan de actie met onder meer soep, warme chocolademelk, modeshows en breiwedstrijden. Volgens de organisatie betekent de thermostaat een graad lager 7 procent minder energieverbruik en daarmee 7 procent minder uitstoot van kooldioxide (CO2).

De Belgen begonnen in 2005 met Dikke Truiendag, Nederland volgde twee jaar later met Warme Truiendag. De Vlaamse overheid en het Klimaatverbond in Nederland organiseren de dag sindsdien ieder jaar op of rond 16 februari. Op die datum kwam in 2005 het Kyoto-protocol tot stand om de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wereldwijd te verminderen.  

Geef een reactie

Laatste reacties (9)