Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Was Mohamed Merah een politie-informant?

  •  
30-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
merah300.jpg
Frankrijk loopt over van de complottheorieën... Wat is waar?
In Frankrijk doen talloze complottheorieën over Mohamed Merah, de Toulouse-schutter, de ronde. Ondanks felle ontkenning door de hoofd van de Franse inlichtingendienst (DCRI), Bernard Squarcini, beweren diverse media dat Merah een politie-informant was. Dat zou onder meer kunnen verklaren hoe Merah, een moslim met een paspoort vol stempels uit Afghanistan en Pakistan, Israël binnen kon komen en hoe hij zo lang aan de aandacht van de politie heeft kunnen ontsnappen.
De Britse krant The Independent meldt dat Squarcini zelf aan de basis ligt van de speculatie. Zo maakte het hoofd van de DCRI bekend dat Merah tijdens de belegering van zijn woning met een plaatselijke agente van de DCRI wilde spreken. Merah kende de agente omdat zij hem na zijn trip naar Pakistan urenlang had ondervraagd.
Het was Squarcini zelf die tegenover de Franse krant Le Monde verklaarde wat Merah met de agente besproken had: “Ik had je nog willen bellen om te zeggen dat ik wat tips voor je had. Maar eigenlijk wilde ik je vermoorden”, aldus Merah. Hij gebruikte het woord ‘fumer’, wat verbranden betekent, maar straattaal is voor vermoorden.
Wat waar is van alle theoriën moet nog blijken. Merah had ook, zoals omschreven in de Franse film ‘La Désintégration’ , die vorige maand in première ging, anders aan de aandacht van de politie kunnen ontsnappen. In die film is te zien hoe drie jongens, Ali, Nasser en Hamza, een aanslag plegen op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Door kalm te blijven, vallen ze niet op.
Na de aanslagen van Merah lijkt de Franse politie weer op scherp te staan. Vrijdag zijn circa twintig mensen opgepakt , die worden verdacht van betrokkenheid bij een militante moslimbeweging. De politie verichtte onder meer in Toulouse aanhoudingen. Volgens bronnen bij justitie is er geen direct verband tussen de aanslagen van Merah en de aanhoudingen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.