Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Was vrouw Griekse minister Varoufakis inspiratie voor monsterhit?

  •  
08-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vaou_300.jpg
Songtekst van jaren 90 hit 'Common People' bevat opvallende aanwijzingen
Het is een van de lekkerste hits uit de jaren 90, Common People van Pulp. Een Griekse site suggereert dat de vrouw van minister Varoufakis de inspiratie is geweest voor het nummer met de frase ‘I want to sleep with common people, like you’
Het nummer, geschreven door Jarvis Cocker, begint met de woorden:
She came from Greece she had a thirst for knowledge She studied sculpture at Saint Martin’s College, that’s where I caught her eye. She told me that her Dad was loaded I said in that case I’ll have a rum and coke-cola. She said fine and in thirty seconds time she said, I want to live like common people I want to do whatever common people do, I want to sleep with common people
Danae Stratou , de beeldschone vrouw van de aantrekkelijke Griekse minister van Financiën  Yanis Varoufakis, studeerde einde jaren tachtig inderdaad beeldhouwkunst aan het Londense Saint Martin’s College, net als Cocker zelf. Haar vader was een zeer gefortuneerde textielbaron. Stratou is nu verdienstelijk kunstenaar. In 1999 exposeerde ze in het Griekse paviljoen op de Biënnale van Venetië, de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld. 
Cocker heeft eerder verklaard  dat hij de vrouw uit het lied echt ontmoet heeft, dat ze uit een rijke familie kwam en tussen de gewone mensen wilde leven. Zijn wens om haar te versieren liep echter op niets uit omdat ze totaal niet in hem geïnteresseerd bleek. In reactie schreef hij de song en verzon zelf de zin “I want to sleep with common people, like you”. Het nummer bereikte een legendarische status, de BBC maakte er zelfs een documentaire over maar slaagde er niet in de vrouw die de inspiratie vormde op te sporen.
Overigens is het verre van zeker dat Danae Stratou de vrouw in kwestie is. Een andere kunstenares claimt het te zijn. Stratou kwam recent wel in het nieuws omdat ze haar man fysiek beschermde toen het paar werd aangevallen tijdens een etentje in een anarchistenwijk in Athene.

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.