14

Washington kijkt angstig uit naar nieuwe WikiLeaks-publicatie

Nieuwe publicatie klokkenluiderssite zou gevoelige informatie bevatten over relatie VS met de rest van de wereld

Het Witte Huis kijkt met angst en beven uit naar de volgende publicatie van geheime documenten door WikiLeaks. Dat meldt NRC Handelsblad. “Deze onthullingen zijn schadelijk voor de Verenigde Staten en haar belangen”, zei Philip Crowley, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. “Ze zullen wereldwijd spanningen creëren in de relaties tussen onze diplomaten en onze vrienden.”

Volgens NRC zou klokkenluiderswebsite WikiLeaks op het punt staan een gigantisch dossier te publiceren over de relatie tussen Amerika en de rest van de wereld.

Het dossier zou stukken bevatten uit de correspondentie tussen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en haar diplomatieke diensten, over relaties met Europese landen, maar ook naties in Azië.

Volgens een anonieme bron bij WikiLeaks omvatten de documenten beschuldigingen van corruptie jegens buitenlandse regeringen en staatshoofden door Amerikaanse diplomatieke diensten. De VS vreest dat er ook in zal staan hoe de Amerikanen andere landen onder druk hebben gezet om gevangenen van Guantanamo Bay op te nemen.

Op Twitter plaatste WikiLeaks onlangs het bericht: “De komende maanden zal een nieuwe wereld worden getoond, en de wereldgeschiedenis opnieuw worden gedefinieerd.”

Lees meer bij NRC: Witte huis waarschuwt voor WikiLeaks

Foto: WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Geef een reactie

Laatste reacties (14)