9

Wat doen Rutte en Samsom met hun geld?

Parool: doen bewindslieden zelf wel mee met het spelletje 'geld in de economie pompen'? 

Als we allemaal geld uitgeven is de crisis sneller voorbij. We moeten er ook niet voor terugdeinzen onze spaarcenten en zelfs onze pensioenen in te zetten. Daartoe probeert althans het kabinet ons alle enige tijd aan te moedigen. Maar wat doen de bewindslieden zelf? Laten zijn hun euro’s rollen of houden ze de hand net zo angstvallig op de knip als de ‘gewone man’? Het Parool deed een rondvraag.

Helaas, uit de inventarisatie van het Parool blijkt dat de ministers en staatssecretaris niet echt het goede voorbeeld geven.

Ja, staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) heeft een nieuwe tandem gekocht. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zijn hypotheek versneld afgelost, maar ook alleen maar omdat zijn huis ‘onder water’ was komen te staan, zoals dat in goed financieel Nederlands heet. Zijn huis was opeens minder waard dan de hypotheek die erover was afgesloten. En Stef Blok, minister van Wonen, liet, hoe toepasselijk, zijn huis verbouwen. Dankzij een maatregel die hij zelf invoerde hoefde hij maar 6 procent btw te betalen over de muurankers die de aannemer in zijn gevel zette.

Het consumptiegedrag van premier Rutte, zo schrijft het Parool, slaat wel echt alles. Rutte sloot in 1999 een hypotheekje van een kleine 23 duizend euro over zijn bovenwoning in Den Haag. Dat bedrag verdient hij nu in zes weken, maar van verhuizen wil de minister-president niet weten. Hij is eraan gewend. En als zijn carrière straks tegenzit wil hij met een uitkering ook zijn huis nog kunnen betalen, grapte hij ooit. Een nieuwe auto, de concertvleugel waar hij zogenaamd al jaren voor spaart dan? Nee, ook die lijken er niet te gaan komen.

Overigens doet PvdA-leider Samsom, die deze week liet merken dat de miljarden van de pensioenfondsen de economie wel erg goed uit zouden komen, ook niet echt zijn best om geld in de economie te pompen. Het dak van zijn huis is nog niet vervangen ook voor huize Samsom komt geen mooie, nieuwe bak te staan.

Parool (betaalde toegang): Klijnsma koopt een nieuwe tandem

Geef een reactie

Laatste reacties (9)