208

‘Wat GeenStijl doet kan je zien als uitlokking’

Advocaat Sydney Smeets denkt dat GeenStijl-campagne wel eens strafbaar zou kunnen zijn

Een agent uit Veghel werd onlangs door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor zware mishandeling met voorbedachte rade. De agent schoot een vluchtende inbreker in zijn been en dat leidde tot een voorwaardelijke boete van 1500 euro en een schadevergoeding van 2.351,05 euro aan de neergeschoten man.

Dat bracht ze bij GeenStijl op een idee. Onder het motto Geef gul voor de agent die een boef wist te vangen (en hij is niet eens dood) begonnen ze een crowdfunding campagne om het geld voor de boete bij elkaar brengen:

Bovendien is het gewoon een mooi feelgood internetcowboyverhaal dat alle donateurs later aan hun kleinkinderen kunnen vertellen. De dag dat we de schadevergoeding die een agent moest betalen aan een inbreker volledig wisten te vergoeden en bovendien geld overhielden voor een grote BBQ op het politiebureau van de agent.

Al snel werd een veelvoud van het benodigde bedrag opgehaald. Dat zorgde voor veel bijval op de sociale media, met name ook uit de hoek van de politie:

Dat de politie een warm gevoel krijgt van steun aan een veroordeelde dader is opvallend, maar ook de ironie van het feit dat GeenStijl het nu voor een veroordeelde dader opneemt bleef niet onopgemerkt.

Maar er waren ook serieuzere commentaren. Advocaat Wil Eikelboom twitterde:

En advocaat Sydney Smeets denkt dat daar juridische consequenties aan zouden kunnen zitten. Volgens hem zou er heel wel sprake kunnen zijn van uitlokking:

Het is nu afwachten of het OM besluit daar onderzoek naar te gaan doen.

Geef een reactie

Laatste reacties (208)