1

Wat is er geworden van Kony 2012?

Een jaar later loopt de militieleider nog vrij rond ... Toch ook goed nieuws: twee handlangers zijn wel gepakt en het moorden is afgenomen

Een jaar geleden publiceerde Jason Russell, regisseur en oprichter van de stichting Invisible Children, de film Kony 2012 op YouTube. Zes dagen later was de video al meer dan 100 miljoen keer bekeken. Wat is er van dit succes over na een jaar? Dat vraagt nieuwssite Global Post.


De film vertelt van de gruweldaden van het Lord’s Resistance Army (LRA) en zijn leider Joseph Kony in Uganda en de Republiek Congo, brengt Global Post in herinnering. Vrijwel alle nieuwsmedia pikten het verhaal op en heel de wereld leek geschokt. Maar Russell, de maker van de film, draaide een aantal dagen later helemaal door. Hij werd in San Diego gefilmd terwijl hij naakt rond raasde.

De bedoeling van de film was om Kony wereldberoemd te maken en dat doel lijkt in ieder geval bereikt. Maar Russel en de actie zijn er niet in geslaagd om Kony binnen een jaar voor het gerecht te krijgen. De rebellenleider loopt nog vrij rond, wordt aangenomen

Daarentegen stelt Invisible Children:

In de afgelopen 365 dagen zijn twee van de top vijf commandanten van het LRA van het slagveld gehaald. De moorden door het LRA zijn met 67 procent afgenomen. Het Invisible Children centrum voor rehabiliatie is open en draait op volle sterkte. En Joseph Kony is de meest gezochte crimineel ter wereld.

Hoeveel Invisible Children hiervan op de eigen rekening kan nemen is natuurlijk de vraag. Maar de non-profitorganisatie geeft zelf ook toe dat een viral niet de oorlog zal doen ophouden.

Global Post: Kony 2012, one year later: succes or failure?

Geef een reactie

Laatste reactie