23

Wat is het verschil tussen een gastarbeider en een expat?

Kijk hier de VARA-documentaire 'Mijn Vader, de Expat' terug, over de Marokkaanse Ali en zijn Nederlandse kinderen

Woensdagavond zendt de VARA de bijzondere documentaire Mijn Vader, de Expat uit. Filmmaker Abdelkarim El-Fassi interviewt in de documentaire zijn vader, Ali, over zijn leven. Op vakantie in Marokko praten ze over het verleden, het heden en de toekomst.


Ali kwam net als vele anderen als gastarbeider naar Nederland. Inmiddels is hij gepensioneerd en zijn kinderen hebben op hun beurt weer kinderen gekregen. Dat geeft een heel nieuw perspectief aan het leven: Gaat Ali terug naar Marokko? Wat verwacht hij van zijn kinderen? Hoe is zijn band met Nederland? Wat zijn de dromen en angsten? Dit zijn een paar van de vele vragen die Abdelkarim aan zijn vader stelt. Maar ook: wat waren zijn verwachtingen toen hij als arbeider naar Nederland kwam?

Mijn Vader de Expat draaide eerder al in grote theaters door heel Nederland. El-Fassi wist met een uitgebreide voorstelling – zo speelde acteur Nasrdin Dchar zijn voorstelling ‘Oumi’ en deed ook cabaretier Najib Amhali mee – zelfs het Koninklijk Theater Carré uit te verkopen. “Ik had altijd de droom een documentaire over mijn vader te maken”, aldus Abdelkarim.

Met de auto door Marokkaanse Rifgebergte
Abdelkarim en Ali maken samen een autorit lang de Marokkaanse kust, door het Rifgebergte en Imzouren. ‘Ik snap niet waarom je hier bent weggegaan’, zegt Abelkarim tijdens de rit tegen zijn vader. Ali legt op zijn beurt uit dat in Marokko het weer, de thee en vis altijd goed zijn, maar dat er ten tijde van zijn vertrek geen sociale voorzieningen waren. En vertrekken deed hij naar Nederland, waar hij als gastarbeider aan de slag ging. Hoe kijkt hij terug op zijn leven?

Ali’s Nederlandse kinderen
Ali realiseert dat zijn kinderen Nederlands zijn. Zo geeft Ali’s dochter, die halverwege op bezoek komt, dat ze niet naar Imzouren zou terugkeren als haar familie daar niet zou wonen.

Kijk ook naar Mijn vader de expat, woensdag 18 maart, om 22.15 uur op NPO2

Geef een reactie

Laatste reacties (23)